Språket og evnen til å tenke er kanskje det viktigste skillet mellom mennesker og andre levende vesener. Språket gjør det mulig for oss å tenke, kommunisere og samhandle. Kunnskaper om språk er derfor nødvendig for at vi skal forstå oss selv, hvordan vi lærer, kommuniserer, samhandler og utvikler oss som menneske.
Språk er et komplekst system av kommunikasjon som brukes av mennesker til å formidle tanker, følelser og informasjon. Språket består av ord, setninger og grammatiske regler som varierer mellom ulike språk og kulturer.
All kommunikasjon er avhengig av et felles språk
Språk er et symbolsystem, bestående av visuelle (tegn/skrift) og auditoriske (lyd/tale) symboler, som representerer gjenstander, hendelser, fenomener, tanker, følelser, sanseinntrykk og liknende som gir mening i kommunikasjon.
Språkets funksjon er å overbringe et budskap i en kommunikasjonsprosess fra en senderen til en eller flere mottakere. Et felles språk mellom avsenderen og mottakeren er derfor en nødvendighet for at kommunikasjon skal oppstå. Språket brukes for å uttrykke og dele tanker, følelser og ideer.
Språket blir etterhvert en del av vår identitet (personlighet) og gir oss muligheten til å kommunisere med andre mennesker, slik at vi føler tilhørighet i et samfunn. Gjennom språket forstår vi oss selv og våre omgivelser, slik at vi kan reflektere over det som skjer rundt oss og i våre liv. På denne måten bidrar språket til å organisere tankene våre.
Gjennom språk overføres tradisjoner, historier og kulturelle verdier fra generasjon til generasjon. Språk kan også påvirke hvordan vi oppfatter og forstår verden, kjent som lingvistisk relativitet eller Sapir-Whorf-hypotesen.
Språk er en dynamisk og essensiell del av menneskelivet som berører alle aspekter av vår eksistens, fra daglig kommunikasjon til kulturell identitet og sosial organisering. Språk er derfor en grunnleggende del av menneskelig kultur og spiller en avgjørende rolle i hvordan vi samhandler med hverandre og forstår verden rundt oss.
Språk er også grunnlaget for utdanning og læring, da det kreves et felles språk for å kunne overføre kunnskap. Språk har også en viktig rolle i å bevare kulturell arv og identitet. Gjennom språk kan mennesker danne relasjoner, samarbeide og bygge samfunn.
For at et språk skal gi mening må visse regler følges når budskapet kodes og dekodes. Ordenes og tegnenes rekkefølge og bøyninger er eksempler på slike regler. Det finnes et stort antall forskjellige språk, med ulik grammatikk. Språket varierer fra kultur til kultur, på samme måte som reglene for sosial atferd.