Innholdsfortegnelse
Hva er egenkapital?
Egenskapital er de “usikrede pengene eierne har skutt inn i selskapet”. Egenskapital kalles også for risikokapital, da det ikke er knyttet noen som helst form for heftelser til denne kapitalen. Egenkapitalen er den delen av totalkapitalen i selskapet som eierne har skudd inn.
For et nyetablert aksjeselskap er egenkapitalen den aksjekapitalen eierne (aksjonærene) har skutt inn i selskapet ved etableringen. Etter hvert som tiden går vil denne egenkapitalen endres, avhengig av hva virksomheten investerer kapitalen i og hvilke resultater de oppnår fra driften. Går selskapet med overskudd og overskuddet ikke utbetales til eierne øker egenkapitalen. Utbetales den opprettholdes egenkapitalen uendret. Egenkapitalen kan også økes gjennom en emisjon. Noe vi kommer tilbake til senere.
Ulike typer egenkapital
Når vi snakker om egenkapital må vi skille mellom regnskapsmessig egenkapital og markedsverdi av egenkapital.
Regnskapsmessig egenkapital: Dette er den egenkapitalen som reflekteres i balansen basert på regnskapsmessige prinsipper. Den inkluderer alle komponenter som aksjekapital, opptjent egenkapital og overkursfond.
Markedsverdi av egenkapital (Market Capitalization): Markedsverdien av egenkapitalen er markedsverdien av selskapets utestående aksjer, altså aksjekursen multiplisert med antall aksjer. Dette gir en vurdering av hva markedet mener selskapet er verdt.
I denne gjennomgangen tar vi for oss regnskapsmessig egenkapital.
Hva består egenkapital av?
Egenkapital er angitt i selskapets regnskap kan bestå av flere komponenter, avhengig av selskapets struktur og regnskapsmetode:
Aksjekapital: Dette er den opprinnelige kapitalen som aksjonærene har investert i selskapet ved å kjøpe aksjer. Aksjekapital er fastsatt ved selskapets stiftelse og kan økes eller reduseres ved emisjoner eller tilbakekjøp av aksjer.
Overkursfond: Dette er et fond som oppstår når aksjene utstedes til en pris som er høyere enn pålydende verdi gjennom en emisjon eller fusjon. Differansen mellom utstedelsesprisen og pålydende verdi legges i overkursfondet.
Opptjent egenkapital: Består av akkumulerte resultater fra tidligere år som ikke har blitt utbetalt som utbytte, men heller blitt reinvestert i selskapet. Opptjent egenkapital reflekterer selskapets inntjening over tid.
Annen egenkapital: Dette kan være midler som er avsatt til bestemte formål, som reserver, fond eller egenkapital justert for valutaeffekter. Det kan også være eiendeler (anleggsmidler) som er skutt inn i selskapet, f.eks. maskiner og utstyr.