Hvilken makt har våre vaner?
Våre vane har stor makt over oss. Deres funksjon er å gjøre at vi slipper å vurdere den samme situasjonen om igjen og om igjen som om den var en ny og unik situasjon. Vi lærer oss hva tingen går ut på, slik at vi kan gjøre rutinen på “auto-pilot” uten at vi engang tenker over det.
Dette gjør oss alle til vanemennesker og vanenes makt er stor, da det er vanskelig å endre etablerte vaner. Vanene styrer ubevisst vår atferd flere titalls ganger hver dag, fra vi våkner til vi sovner. Ønsker vi å forstå eller endre folks atferd må vi forstå vanenes makt, hva som skaper vanene og hvordan vanene kan endres. I denne artikkelen vil vi se nærere på nettopp dette.
Definisjon -> Hva er en vane?
En vane eller uvane er en automatisk oppførselsrutine som gjentas regelmessig, uten at vi tenker over det. Vanene er lærte. De er ikke instinktbasert atferd som kommer automatisk. Vi er ofte ikke bevisst over vanen. Blir vi gjort oppmerksom på dem, kan vi som reglen også greie å kontrollere dem hvis vi vil.
Vaner kan være både positive og negative. Positive vaner, som å trene regelmessig eller pusse tennene, bidrar til god helse og velvære, mens negative vaner, som å røyke eller spise usunt, kan ha skadelige effekter. Vaner formes over tid gjennom gjentatt handling og kan være utfordrende å endre, men med bevisst innsats er det mulig å erstatte dårlige vaner med gode.
Definisjonen ser ikke på vaner som automatisk atferd alene, men noe vi ikke har kontroll over, eller noe som skjer uten at vi er klar over det. For at en vane skal oppstå må det være noe som trigger en rutine som alltid gir en forventet belønning. Får vi den forventede belønningen hver gang vi vi utfører en bestemt rutine blir vanen stadig sterkere, forutsatt at belønningen oppleves som positiv og ønsket.
Vanene dannes stort sett ubevisst uten at vi er klar over det. Dette fordi når hjernen får repetert den samme lærdommen mange nok ganger så vil den prøve å finne et mønster i det vi gjør, slik at det kan skapes en vane ut fra atferdsmønsteret vårt.
Vaner kan også ses på som målrettet atferd, ved at vanene danner grunnlag for å ta fremtidige beslutninger basert på læringen fra tidligere atferd (Maio & Haddock, 2010). Vaner gjør at vi slipper å vurdere alle mulige alternativer hver gang vi skal treffe en beslutning i en bestemt situasjon (Dahlstrand & Biel, 1997). Lykkes man med å skape gode vaner i en organisasjon, et hjem eller andre sosiale grupper, kan man skape beslutningsprosesser som oppstår av seg selv uten overdreven tenking og planlegging.