Hva er psykiske forsvarsmekanismer?
Psykiske forsvarsmekanismer er ubevisste strategier som mennesker bruker for å beskytte seg selv mot angst, stress og ubehagelige følelser. Disse mekanismene hjelper individet med å håndtere konflikter og følelser som de opplever som truende eller overveldende. Forsvarsmekanismene ble først beskrevet av Sigmund Freud, og senere videreutviklet av hans datter Anna Freud og andre psykoanalytikere.
Oppgaven til disse psykiske forsvarsmekanismene er å fordreie og omskape det opplevde selvbildet, fakta, opplevelser, følelser og ligende forhold slik at det opplevde stimuli bedre stemmer overens med det vi ønsker å se eller oppleve. De psykiske forsvarsmekanismene utgjør derfor en viktig del av det moderne personlighet og kan gjøre konfliktløsning vanskelig.
Forsvarsmekanismene er helt avgjørende for vår eksistens, da deres oppgave er å:
- Sørge for at selvbildet bevares
- opprettholde og styrke selvaktelsen
- beskytte oss mot nederlagfølelser
- kontrollere sterke psykiske krefter som seksualitet og aggresjon
Hvis vi sier at bevisstheten vår består av tre nivåer:
- en bevissthet (nuet),
- en før bevissthet (det vi umiddelbart husker),
- en underbevissthet (det “glemte”),
… kan vi si at forsvarsmekanismene er det filtret som ligger mellom førbevisstheten og underbevisstheten. Et filter som stopper og fordreier stimulus som kan true vår selvaktelse.
Innen psykologien opereres det i ulike sammenhenger med over 30 forskjellige psykiske forsvarsmekanismer. Noen av de mest sentrale er:
- Fortrengning
- Benekting og fortregning
- Intellektualisering og rasjonalisering
- Identifisering
- Tilbaketrekning/uungåelse
- Shopping
- Varetilegnelse
- Projeksjon
- Regresjon
- Dagdrømming
- Kompensering
- Forskyvning
- Reaksjonsdannelse