Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 19 av 37 artikler om Digital markedsføring >> E-postmarkedsføring

Lesetid (240 ord/min): 8 minutter

subscribeHvordan skaffe seg flere e-postadresser til mailinglistene dine?

Et effektivt virkemiddel er å sette inn et påmelding- og avmeldingskjema i alle nettsidene dine, hvor dine besøkende kan melde seg på e-postlisten ved å legge igjen sin e-postadresse.

Har du en e-handelløsning bør dette skjemaet også implementeres etter et avsluttet kjøp, hvor kunden kan melde seg på ditt nyhetsbrev (mailingliste) gjennom en avhukningsboks.

Tips for påmeldingskjema

Her er noen råd for dette påmelding/registreringsskjemaet (Sign-up forms) til nettsidene dine:

  • Putt påmeldingsskjemaet på et sted hvor alle som besøker dine nettsider vil se skjemaet. Putt påmeldingsskjemaet på alle dine sider.
  • Folk hater Spam. Mange vil derfor vegre seg mot å melde seg på dine mailinglister fordi de er redde for at du skal misbruke deres e-postadresse eller selge den til SPAMMERE. Forklar derfor potensiell kontakter at du er opptatt av personvern og at deres e-postadresse aldri vil bli brmisbrukt eller solgt til noen.
  • Oppfordr til handling nå (CTA -call to action).
  • Fortell de som melder seg på hva de vil få og hvor ofte de vil få dette. Inkluder også en beskrivelse av fordelen. Fokuser på fordeler og ikke egenskaper.
  • Sjekk at e-postadressen er korrekt. Sørg for at du har et skript som sørger for at adressen inneholder et “@” tegn og minst 2 bokstaver etter “.”.
  • Steng spam robotene ute. På Internett finnes det millioner av såkalte “roboter” som leter etter skjemaer på alle nettsider de kommer over. Kommer de over et skjema poster de inn all mulig spam og spam e-postadresser. Sørg for at mailinglistene dine ikke blir fulle av slike falske adresser. Inkluder derfor en “anti-SPAM” funksjon i påmeldingskjemaet ditt. F.eks. kan du angi et bilde med ulike bokstaver og tall de som melder seg på mailinglisen må taste inn. Taster de inn feil bokstav/tall kombinasjon blir de ikke registrert, men får beskjed om å prøve på nytt. Andre velger å angi et enkelt spørsmål som de må svare korrekt på, f.eks. “Hva heter hovedstaden i Norge”, hvis målgruppen er nordmenn.
  • Double opt in kan vurderes for å være sikker på at de som melder seg på ønsker å stå på listen og for å kontrollere at du har fått en e-postadresse som de faktisk benytter. Det hjelper lite med en mengde e-postadresser som målgruppen aldri leser. Mange benytter i dag flere e-postadresser. En adresse som er ment for registrering på ulike nettsteder for å få gratis tilgang på noe, og en annen som de bruker i privatsammenheng. I tillegg har de ofte en annen jobb e-postadresse. Ved å bruke “Double opt in” teknikken kan du eliminere dette problemet.
  • – Test og se om alt virker.

Dette er en viktig tiltak for å få dine mailinglister til å gro (øke). Her gjelder regelen: “Jo flere e-postadresser du har til målgruppen din, jo større er sjansene for suksess“. Det gjelder her å få flere til å frivillig melde seg på malinglistene dine og unngå at de som står der melder seg av.

Hvordan skrive påmeldingsskjemaet for optimal effekt?

Av en eller annen grunn er det svært populært med frasen: «Vi hater spam like mye som deg» og diverse variasjoner av denne. Internasjonalt er det 2 millioner sider som har denne frasen. – Bare i Norge ser den ut til å være brukt mer enn 35000 ganger(!).

Frasen brukes stort sett i forbindelse med påmeldingsskjema for epost-nyhetsbrevet, for å forsikre leseren at «vi sender ikke søppel-epost» – og derfor prøve å gi den besøkende en sikkerhet for at det er sikkert å melde seg på epostlisten. Hensikten er å få flere påmeldinger (fordi færre skal være skeptiske). Denne frasen finnes nær sagt «overalt», og de fleste kopierer den. Jeg har selv gått i den fellen. Vi antar jo at den fungerer bra… Men fungerer det? 

Frasen ble testet både med multi-variant og rene A/B splitt tester i ulike nisjer og markeder, og i nesten alle tester senket den responsen(!).  Faktisk er det så ille at det gir bedre påmeldingsprosent ved å la være å skrive noe i det hele tatt!

Hva er så den beste teksten å ha ved siden av ditt påmeldingsskjema?

Den teksten som i undersøkelser har vist seg mest effektiv er denne:

«Jeg respekterer ditt privatliv. Jeg vil aldri selge, leie eller dele din epostadresse. Det er mer enn politikk, det er min personlige garanti!»

Send bekreftelse på “Av og På melding”

Ikke bli beskylt for spamming. Send alltid en bekreftelsesmail til alle som melder seg på og av e-postlisten. Sett dette opp som en autoresponder som sender denne e-posten automatisk når noen melder seg på og av e-postlisten. Alle mailsystemer og e-postmarkedsføringsprogrammer har støtte for dette.

Hvordan utnytte markedsmulighetene som ligger i takkesiden?

 Når noen har meldt seg på mailinglisten din bør de komme til en takkeside som takker for at de meldte seg på denne mailinglisten.
 
Her kommer noen råd og tips du bør tenke på når du skal bestemme deg for hva som skal stå på denne siden:
1. Takk for at meldte deg på! Eksempel: “Takk for at du meldte deg på [Navnet på din mailingliste].
 
2. Fortell om frekvens og innhold. Gjør de som melder seg på mailinglisten oppmerksom på hva de kan forvente at dine nyhetsbrev og/e-postkampanjer kommer til å inneholde, og hvor ofte de vil motta disse nyhetsbrevene/kampanjene fra deg.
 
3. Ta kontakt hvis du lurer på noe, pluss en e-postadresse de kan benytte.
 
4. Gi nyttig informasjon Gi påmelderne nyttig informasjon om de trenger å holde et øye med sin innboks for å se etter en bekreftelsesmail e.l.. Dette er spesielt viktig hvis du bruker en “Double opt-in Når du sender ut en e-post melding (autoresponder) til en som har meldt seg på din mailingliste for å få begreftet at de virkelig ønsker å stå på denne listen. Ved å sende denne mailen tilbake bekrefter de at de ønsker å stå på din mailingliste.
 
“Double opt-in” prosess som krever at påmelderen svarer på en e-post eller klikker på en link for å besvare en påmeldelse. Gjør du ikke dette er det stor fare for at de kun tror at dette er en velkomsmail og ofte vil de da velge å ikke åpne den. Du får dermed ikke verifisert deres påmeldelse til din mailingliste, selv om de virkelig ønsker å stå der.
 
5. Gjør takkesiden personlig. Inkluder et bilde av deg selv og en signatur hvis du kan. Gjør du takkesiden får påmelderne lett en følelse av at de kjenner deg, selv om de aldri har sett deg. Et enkelt tiltak for å bygge opp tillit til deg og din mailingliste.
 
6. Spør etter ideer. Få dem til å føle at du bryr deg om dem. Gjør du dette allerede i takkesiden har du allerede gjort et kvantesprang fremover m.h.t. å bygge tillit mellom dere. Spør derfor etter deres ideer og tanker og få dem til å sende dem til deg. Du utformer tross alt dine nyhetsbrev og e-post kampanjer for dem som står på dine mailinglister og da er det jo greit å vite hva de tenker og føler. Dette kan du få til med å inkludere et lite send mail skjema i takkesiden din. Tankene og ideene de kommer med kan du sende til en egen e-postadresse som du sjekker innimellom.
 
7. Gi dem et spesielt gunstig tilbud allerede nå! Vis at du setter pris på at de melder seg på din mailingliste. Gi dem et spesielt gunstig tilbud for å skape forventninger og oppnå et tilleggssalg allerede nå. Får du de som melder seg på til å kjøpe noe eller foreta en eller annen form for handling, har du nå anledningen til å samle inn mer tilleggsinformasjon om hver enkelt påmelder til databasen mailinglistene dine bygger på.
 
Du kan nå f.eks. samle inn informasjon om fornavn, etternavn, adresse, telefon/mobilnummer, postnr, land, fødselsdato, hobbyer, interesser o.l. informasjon som du trenger til din database for å kunne drive målrettet e-post markedsføring som mottakerne finner interesant og personlig. Gi dem som melder seg på rabatt, en demo, whitepaper, prøveperiode eller en eller annen form for download som krever at de fyller ut et påloggingsskjema som gir deg tilleggsinformasjonen du trenger til din database/mailingliste.
 
8. Få påmelderne til å white liste din e-postadresse Unngå at dine nyhetsbrev og kampanjer blir stoppet av mottakernes Spam filtre. Få dem til å sjekke deres “junk-mail” folder og allerhelst whiteliste e-postadressen du vil komme til å sende dem e-post i fra. Opplys om din e-postadresse og be dem white liste denne hvis de har muligheten for dette.
 
9. Anbefal andre sine nyhetsbrev. Nei, dette var ikke en fleip. Finn en eller flere andre interessante nyhetsbrev i markedet som du tror kan være interessante for din målgruppe, og som ikke er i direkte konkurranse med deg.
 
Ta kontakt med disse og få dem til å markedsføre dine nyhetsbrev på deres takkeside, hvis du gjør det samme på din takkeside. Dette kalles  “co-registration.”
 
Skriv f.eks: “Ikke gå glipp av disse to nyhetsbrevene som jeg leser regelmessig og som jeg kan anbefale på det sterkeste!”. Kom deretter med en kort beskrivelse av disse nyhetsbrevene og en link de kan trykke på for å melde seg på. Ved at reklame for ditt nyhetsbrev kommer opp hvis de melder seg på denne listen, får de et inntrykk av at du og de har et nært sammarbeid. Kjenner de allerede til dette selskapet og har positive assosiasjoner til dem, vil denne effekten smitte over til deg og dine nyhetsbrev. Dette bygger tillit.
 
10. Bruk autoresponders Send en automatisk e-post melding til alle som melder seg på din mailingliste med det samme innholdet som du har gitt dem på din takkeside. Dette for å være sikker på at de ikke glemmer eller mister innholdet/budskapet ditt.
 
11. Få dem som melder seg på til å anbefale dine nyhetsbrev til venner og bekjente. De som melder seg på din mailingliste har garantert en eller flere venner og bekjente som har de samme behov
 
Et “behov” er en følt mangel som er nødvendig for vårt velvære. F.eks. mat. De forutsetninger som må oppfylles for at et menneske skal utvikle seg på en optimal måte. Forhold og elementer i omgivelsene som gjør folk i stand til å overleve og utvikle seg. En genetrisk tilbøyelighet til å foretrekke visse erfaringer framfor andre. Et behov foreligger når en levende organisme er i en tilstand som må endres. Dette er personer som etter all sannsynligvis også vil være interessert i å motta dine nyhetsbrev/kampanjer, siden deres venn allerede leser disse nyhetsbrevene/kampanjene og kan anbefale dem.
 
Folk hører lettere på venner og bekjente, enn selgere. Benytt derfor denne anledningen til å få de som melder seg på dine mailinglister til å sende en anbefaling til sine venner. Inkluder en “Tips en venn om dette nyhetsbrevet” link i takkesiden din. Dette er utvilsomt et effektivt virkemiddel for å få tak i flere e-postadresser fra personer og organisasjoner som inngår i din målgruppe for e-post markedsføringen din.

 

Du leser nå artikkelserien: Digital markedsføring >> E-postmarkedsføring

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << E-postlister: Hvordan få tak i og administrere e-postadressene til dine nyhetsbrev?Innholdstrategi for epostmarkedsføring programmet >>
    Andre artikler i serien er: 
  • E-postmarkedsføring
  • Slik bruker du epost for å oppnå økt kundelojalitet og -lønnsomhet
  • Hvor mange åpner e-posten (open rate) og hvor mange vil kjøpe (CTA)?
  • Formelen for å lykkes med å tjene penger gjennom epostmarkedsføring
  • Definisjon av viktige e-postmarkedsføring begreper
  • Kundeorienterte nyhetsbrev vs. redaksjonelt uavhengige nyhetsbrev
  • E-postmarkedsføringen må integreres som en del av markedsføringsprogrammet
  • Planleggingsmodell for e-postmarkedsføring
  • Tema for nyhetsbrevet
  • Hvem skal skrive nyhetbrevene?
  • Benytt profesjonell programvare for e-postmarkedsføring
  • Målsetning: -Hva er det du ønsker å oppnå med e-postmarkedsføringen?
  • Målgruppe: Hvem er det du prøver å nå med dine nyhetsbrev?
  • E-postlister: Hvordan få tak i og administrere e-postadressene til dine nyhetsbrev?
  • På/avmeldingsskjema i nettsidene dine
  • Innholdstrategi for epostmarkedsføring programmet
  • Autoresponers og autopilot funksjoner i e-postmarkedsføring
  • Bygg budskapet i dine nyhetsbrev på en kreativ strategi
  • Emne feltet er halve jobben i et nyhetsbrev
  • Valg av angrepsvinkel, argumentasjon og illustrasjoner i nyhetsbrevet
  • Unngå «fy-ord», JavaScrip, Flash, Video og følg disse reglene for bruk av bilder og linker
  • Brødteksten i nyhetsbrevet «skal selge budskapet til mottakeren»
  • Hvordan utforme nyhetsbrevet?
  • Frekvens: Hvor ofte bør jeg sende ut et nyhetsbrev?
  • Valg av epost format for nyhetsbrevene
  • Tidspunkt: Hvilken dag og klokkeslett lønner det seg å sende ut epost?
  • Valg av avsenderadresse for nyhetsbrevet eller epostkampanjen
  • Autentisering og identifisering av epost og avsenderen
  • Bruk av sporing i epost (sporingsfunksjoner)
  • Hvilke lover og regler gjelder for masseutsendelse av epost og nyhetsbrev?
  • Bruk av avmeldingslink og avmeldingsside i dine nyhetsbrev
  • Hvordan oppstår klager på spam og hvordan unngå dem?
  • Slik unngår du at epostmeldingen blir stoppet av spam-filtrene til mottakerne
  • Hvor mange epostmeldinger kan jeg sende ut uten å bli oppfattet som en spammer?
  • Implementeringstrategi for epostmarkedsføring programmet
  • Kontroll og evaluering av e-markedsføringsprogrammet
  • Hvorfor forlater kundene deg og dine nyhetsbrev?
  • Kjetil Sander
    Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.