Domene og webhotell fra OnNet.no

Sosialiseringsprosessen
Bilde: unsplash.com

Hva er sosialisering, også kalt sosialiseringsprosessen?

Sosialiseringsprosessen er den livslange prosessen hvor individer lærer og internaliserer samfunnets normer, verdier, ferdigheter og roller. Vi snakker om den sosiale læringen alle mennesker går igjennom fra fødselen av for å lære seg det de trenger for å kunne passe inn, fungere og utvikle seg i det samfunnet de inngår i.

Med sosial læring menes:

Den læringen vi gjør oss gjennom samvær med andre mennesker om hvilke kulturelle mønstre, verdier og sosiale normer de forventer vi skal følge i ulike sosiale sammenhenger og -roller for å bli sosialt akseptert av dem.

Bygger på sosial læringsteori

Teoriene om sosialiseringsprosessen bygger på sosial læringsteori som prøver å forklare hvordan vår personlighet blir formet gradvis gjennom sosial læring siden vi blir født.

Læringen skjer fra fødselen av ved at barnet blir belønnet og straffet for ulike handlinger og væremåter, og ved at barnet observerer andre som blir belønnet og straffet for det de gjør. Ubevisst imiterer barnet atferden til den nærmeste familiekretsen, særlig fra kjernefamilien. Her lærer barnet de grunnleggende normene, verdiene og ferdighetene de trenger for å kunne dekke sine behov. Senere får det større sosiale miljøet som omgir den enkelte stadig større innflytelse på hvilke holdninger og atferd den enkelte utviser.

I følge sosial læringsteori blir vår atferd i stor grad bestemt av hvilke forventninger vi tror omgivelsene og andre har til oss. Atferden vår vil derfor variere fra situasjon til situasjon.

Selv om vi aldri slutter å lære av tilbakemeldingene vi får fra omgivelsene hver gang vi sier eller gjør noe, er læringsbetingelsene de 4 første årene av menneskets liv spesielt viktig for utformingen av vår personlighet og atferd.

Sosialiseringsprosessens formål

Sosialiseringsprosessens formål er å integrere oss i samfunnet ved å lære oss de ferdighetene, verdiene og normene vi trenger for å fungere som et medlem i samfunnet. Dette inkluderer å bidra til utviklingen av: 

  • Identitet: Sosialiseringsprosessen lærer oss hvem vi er, vår rolle i samfunnet, og hvordan vi forholder oss til andre mennesker. Vi utvikler gjennom sosialiseringsprosessen vår personlige og sosiale identitet.
  • Psykisk kompetanse: Gjennom sosialisering utvikles våre følelser, motiver, uttrykksmåter, estetikk og selvrefleksjon.
  • Sosial kompetanse: Gjennom sosialisering lærer vi hvordan vi skal oppføre oss i forskjellige sosiale situasjoner, vi utvikler kommunikasjonsevner og vi lærer å samarbeide med andre. Samtidig lærer vi å tilpasse oss til forskjellige sosiale roller. F.eks. rollen som student, arbeidstaker, forelder, eller borger. Sosialisering bidrar også til å skape en følelse av tilhørighet og fellesskap. I tillegg hjelper sosialisering med å bygge tillit, empati og samarbeid. Noe som er essensielt for samfunnets funksjon og stabilitet.
  • Kulturell kompetanse: Sosialisering sikrer at samfunnets kultur, tradisjoner og verdier overføres fra en generasjon til den neste. Dette inkluderer språk, religion, skikker og moral.
  • Etisk kompetanse: Sosialisering lære oss hva som er rett og galt eller godt og vondt. Hva som er etisk og moralsk riktig, og hva som kreves av oss for å bli gode samfunnsborgere. Her lærer vi å internalisere samfunnets normer og verdier. Noe som bidrar til sosial kontroll og stabilitet. Dette innebærer å forstå hva som er akseptabelt og uakseptabelt i samfunnet.

Sosialiseringsprosessens fire stadier

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss