Hva er situasjonsbestemt atferd?
Situasjonsbestemt atferd viser til hvordan den spesifikke situasjonen en person befinner seg i påvirker atferden. Denne tilnærmingen understreker at atferd ikke bare er et resultat av personlige egenskaper eller disposisjoner, men også av de eksterne omstendighetene og konteksten.
Selv om arvelige faktorer, miljøet, læring og modning er de fire hovedfaktorene som påvirker og styrer vår atferd, kan vi heller ikke glemme x-faktoren i denne sammenheng. X-faktoren er den ukjente og uforutsigbare variabelen som alltid vil påvirke en beslutningssituasjon og atferden vår.
Denne x-faktoren er: “situasjonen vi befinner oss i når vi treffer en beslutning.“
Vi kan faktisk gå så langt som å si:
” All atferd er situasjonsbestemt “
Med dette menes at situasjonen alltid vil være med på å påvirke hvilken atferd vi velger å utføre. Blir vi skremt vil ofte instinktene bryte inn og ta over styringen av atferden vår, mens vår læring og modning vil være de sterkeste drivkreftene når vi står ovenfor en eksamen situasjon. Er du i butikken for å handle inn middagen du skal servere dine nære venner i helgen, vil erfaringene du har fra tidligere middager du har laget for dine venner spille inn og påvirke hva du velger å lage. Har du dårlig råd vil du samtidig vektlegge prisen du må betale for råvarene, mens dette kanskje er uten betydning hvis du nettopp har vunnet en større gevinst på lotto. Møter du en ung kjekk mann eller en sjarmerende kvinne som demonstrerer en ny saus som passer til middagen du skal lage, vil kanskje deres demonstrasjon og argumentasjon også påvirke ditt valg av saus for denne middagen. Er du stresset og lurer på hvordan du skal få tid til å lage denne middagen er kanskje ikke prisen eller smaken på sausen lenger det viktigste, men tiden det tar å lage middagen. Som du ser så vil situasjonen du befinner deg i påvirke dine valg i ulik grad når beslutningen om valg av middag skal treffes.
Når vi snakker om situasjonen vi befinner oss i så mener vi:
“omstendigheter på det gitte tidspunktet og stedet hvor beslutningen treffes.“