Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er etikk og moral?

Etikk og moral er to begreper som til daglig brukes om hverandre. Usikkerheten i språkbruken viser seg når vi for sikkerhets skyld sier «etisk og moralsk». I akademiske miljøer brukes begrepet etikk om teorier som forklarer hva som er riktig eller galt, godt eller ondt, mens begrepet moral brukes for å forklare den praktisk bruken av etikken (Hygen -82).

moral-etikk

Såvel etikk som moral dreier de seg om hva som er riktig eller galt, godt eller ondt. Begge begrepene har dermed den samme opprinnelig betydningen.

Hva er moral?

Men hva er egentlig moral? Selve ordet kommer fra det latinske adjektivet moralis, som betyr «det som har med sed og skikk (mores) å gjøre».

Begrepet moral bruker vi for å forklare hvilke vaner som er «den riktige», «den akseptable» og «den rette». Uten et moralsk grunnlag og visse begreper om hva som er riktig og galt kan ikke et samfunn eller en organisasjon bestå mener mange teoretikere (Hygen, «Etikk», 1982).

Moral dreier seg først og fremst om hva vi gjør, altså om handlingen. Når vi omtaler en handling som moralsk, betyr det at handlingen stemmer overens med det som vi mener er rett eller riktig. Når vi gjør en moralsk vurdering spør vi med andre ord om noe er riktig eller galt.

Moralen omfatter dermed et sett med normative standarder som forteller oss hvordan vi bør handle. Disse standardene kan være universelle, som “Du skal ikke drepe,” eller mer kontekstavhengige, som regler for høflighet og sosial omgang.

Moral er ofte dypt forankret i den kulturelle, religiøse og sosiale konteksten som et individ lever i. Hva som anses som moralsk riktig eller galt, kan variere betydelig mellom ulike kulturer, religioner og samfunn. Noe som kan skape konflikter mellom ulike samfunn, kulturer eller generasjoner, hvor individene vektlegger ulike moralske normer. Moralen fungerer i denne sammenheng som et system for sosial kontroll, som bidrar til å regulere atferd og fremme samarbeid i samfunnet. Mennesker som bryter med samfunnets moralske normer, kan oppleve sanksjoner som sosial utstøtelse, fordømmelse eller straff.

Moralske normer er ikke statiske; de kan utvikle seg over tid som et resultat av endringer i samfunnet, kultur, teknologi eller kunnskap. For eksempel har samfunnets holdninger til emner som likestilling, diskriminering og menneskerettigheter endret seg betydelig over tid.

Hva er etikk?

Etikken er moralens teori. Ordet etikk kommer av det greske adjektivet ethikós (sedelig), som svarer til det latinske moralis.

Etikk er “læren om rett og galt” og er den norm vi legger til grunn for våre ord og handlinger. Etikk går ut på å ta stilling til, reflektere over og tenke igjennom egne handlinger i forhold til andre mennesker. Dette kalles også moralfilosofi, og er den delen av filosofien som søker å besvare spørsmål som:

  • «Hva er godt», «hva er det rette», «hvordan bør man oppføre seg»

Etikk dreier seg om de reglene og de kjennetegnene vi bruker når vi skal gjøre moralske vurderinger. Etikk går ut på å ta stilling til om de reglene eller kjennetegnene vi bruker er riktige eller gale. Etikken er grunnlaget for de moralske vurderingene som vi er interessert i. I nyere litteratur defineres etikk som: Læren om moral eller refleksjon over moral (Johansen og Vetlesen 2005, side 108).

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.