Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 8 av 14 artikler om Politikk

Lesetid (240 ord/min): 5 minutter

Hva er liberalisme?

Liberalisme (latin: liber; «fri») er en politisk og filosofisk ideologi som oppsto i opplysningstiden. Liberalismen tar utgangspunkt i at mennesket fødes som frie individer med visse grunnleggende naturgitte rettigheter. Her settes individets frihet, rettigheter og likhet i sentrum. Liberalisme fremmer demokrati, rettsstatsprinsipper og markedsøkonomi, med fokus på å begrense statens makt og beskytte enkeltmenneskets rett til å ta egne valg.

Grunnleggende verdier i liberalisme

  1. Individuell frihet: Mennesker skal ha frihet til å tenke, handle og uttrykke seg uten unødvendig innblanding fra staten. Eksempel: Støtte til ytringsfrihet og religionsfrihet.

  2. Likhet for loven: Alle mennesker skal behandles likt uavhengig av kjønn, rase, religion eller økonomisk status. Eksempel: Lik tilgang til rettssystemet.

  3. Demokrati: Makt skal komme fra folket gjennom representative valg. Eksempel: Valgfrie regjeringer og maktfordelingsprinsippet.

  4. Privat eiendomsrett: Rett til å eie og kontrollere eiendom uten innblanding fra staten. Eksempel: Markedsøkonomi der eiendom og produksjonsmidler er privateid.

  5. Toleranse og pluralisme: Aksept av ulike meninger, livsstiler og kulturer. Eksempel: Forsvar for mangfold og minoritetsrettigheter.

  6. Begrenset statsmakt: Staten skal ikke kontrollere individet unødvendig, men heller legge til rette for frihet. Eksempel: Motstand mot overdreven statlig regulering eller overvåking.

Typer liberalisme

Vi kan skille mellom følgende former for liberalisme:

  • Klassisk liberalisme: Vekt på økonomisk frihet, privat eiendom og minimal stat. Eksempel: Laissez-faire-politikk.
  • Sosialliberalisme: Kombinerer frihet med sosiale tiltak for å sikre like muligheter. Eksempel: Velferdsstat med støtte til helse og utdanning.
  • Økonomisk liberalisme: Fokus på frie markeder, handel og globalisering. Eksempel: Deregulering av markeder.
  • Politisk liberalisme: Fokus på demokratiske rettigheter og individuell frihet. Eksempel: Støtte til ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Liberalismens betydning i samfunnsutviklingen

Liberalismen er en av de politiske ideologier som i sterkest grad har preget samfunnsutviklingen i de vestlige land siden 1700-tallet. Spesielt har denne ideologien spilt en sentral rolle i utviklingen av moderne demokratier og markedsøkonomier. Selv om den kritiseres for å overse sosiale ulikheter og miljøhensyn, fortsetter liberalismen å være en av de mest innflytelsesrike ideologiene i verden, og den former både politikk og samfunn i dag.

Den opprinnelige liberalismen la vekt på å begrense den politiske makten og fremheve individets rettigheter i samfunnet i en tid da konge- og statsmakten var praktisk talt allmektig.

I dag er det flere politiske retninger som blir kalt for liberalisme, deriblant klassisk liberalisme, høyrelibertarianisme og sosialliberalisme. Dette spekteret av «underretninger» gjør at det er vanskelig å definere liberalismen veldig snevert. Det er dessuten slik at begrepet forstås forskjellig i forskjellige regioner og land. I USA er eksempelvis liberalisme (eller progressivisme) en betegnelse som brukes om personer og grupperinger på venstresiden, mens det i Europa oftest brukes om de grupperinger på den politiske høyresiden som ønsker stor grad av økonomisk og personlig frihet.

Historisk bakgrunn

Opplysningsfilosofen John Locke (1632-1704) var en av den tidlige liberalismens opphavsmenn. Han mente at blant menneskets naturlige rettigheter var de viktigste retten til eget liv, frihet og retten til å eie noe uten at det kunne tas fra individet vilkårlig. Men Locke så også at et samfunn fullstendig uten tøyler var et samfunn som eksisterte i en slags naturtilstand.

Problemet med denne naturtilstanden var at den førte til usikkerhet, frykt og stagnasjon da alle levde i konstant kamp mot alle andre for trygge sine egne rettigheter og sin egen eiendom. For å unngå en slik krigstilstand måtte individene avgi sin suverenitet over seg selv og sine rettigheter til en fyrste som tok på seg ansvaret for alle individene som underla seg ham. Fyrsten ble senere til staten som gjennom politi- og rettsvesen skulle sikre rettssikkerheten til samfunnets innbyggere og et militærvesen for å sikre det mot aggressive nabostater.

Individene måtte altså overføre sin suverene kontroll over seg selv og sin eiendom til staten, dette skjedde gjennom en sosial kontrakt som var gjensidig bindende. Det betydde at hvis ikke staten klarte å sikre innbyggernes rettigheter, hadde de rett til å gjøre opprør mot staten. Folket sitter til syvende og sist på makten, men så lenge staten sikrer individets rettigheter må det også bøye seg for statens avgjørelser. Det har vært uenighet om statens rolle blant liberalistene, men Locke mente at det var nødvendig med en minimalistisk stat som hadde kun som oppgave å sikre ro og orden på grunnlag av formelle lover som alle kjente til.

Dette er den såkalte nattvekterstaten og den er et viktig element i det som kalles sosialliberalismen. Denne formen for liberalisme tok hensyn til at et samfunn fullstendig uten begrensninger kunne skape for store ulikheter i samfunnet slik at de som var ute av stand til å jobbe, for eksempel av helsemessige årsaker eller av alderdom risikerte bunnløs nød.

Den kjente økonomen Adam Smith (1723-1790) omtales gjerne som den økonomiske liberalismens opphavsmann og var en sterk tilhenger av en nattvekterstat. Smith mente at frie markeder uten statlig innblanding, slik som toll og avgifter, var best egnet til å sikre alle samfunnets medlemmer størst mulig velferd. Flere og bedre varer og større markeder uten hensyn til statsgrenser skapte flere arbeidsplasser og større tilgang på varer og goder for alle. Liberalismen er altså skeptisk til en sterk stat, og i stedet opptatt av at individene har rett til å utfolde seg og bruke sine evner og arbeidskraft til å skape sin egen lykke og suksess. Dermed godtar man at det oppstår ulikhet i fordelingen av goder avhengig av individets egne evner og vilje, men mange er også opptatt av at samfunnet skal kunne tilby et minimum av beskyttelse for de svakeste.

Utviklingen av liberalismen kan kort oppsummeres slik:

Klassisk liberalisme (1600-1800-tallet)

Fokus på individuell frihet, eiendomsrett og minimal stat. Kjente tenkere innen klassisk liberalisme er:

  • John Locke: Rett til liv, frihet og eiendom som grunnleggende menneskerettigheter.
  • Adam Smith: Markedsøkonomi og laissez-faire-prinsippet (minst mulig statlig innblanding i økonomien).

Sosialliberalisme (1800-1900-tallet)

Sosialliberalisme oppsto som en respons på urettferdighetene i tidlig industrialisme. Denne ideologien kombinerer individuell frihet med sosialt ansvar, og en sterkere stat for å sikre velferd. Kjente tenkere innen sosialliberalismen er;

Ny-liberalisme (1900-tallet og fremover)

Denne retningen går tilbake til klassiske prinsipper om fri konkurranse og minimal statlig innblanding. Fokus på globalisering og økonomisk frihet. Kjente tenkere her er:

  • Friedrich Hayek: Advarte mot sentral planlegging.
  • Milton Friedman: Fri markedsøkonomi som veien til individuell frihet.

Fordeler med liberalisme

  1. Fremmer personlig frihet: Beskytter individet mot overgrep fra staten.
  2. Skaper økonomisk vekst: Markedsøkonomi fører ofte til innovasjon og velstand.
  3. Bygger demokrati: Legger grunnlaget for moderne rettsstater.
  4. Fremmer mangfold: Aksepterer ulike livsstiler, kulturer og meninger.

Kritikk av liberalisme

  1. Økonomisk ulikhet: Fri markedsøkonomi kan føre til konsentrasjon av rikdom og makt. Kritikk: Sosial rettferdighet må vektlegges mer.

  2. Overoptimisme om markedet: Kritikk av laissez-faire for å ignorere markedssvikt og behovet for regulering. Eksempel: Finanskriser og klimaendringer som resultat av manglende regulering.

  3. Kulturell homogenisering: Globalisering og liberal frihandel kan undergrave lokale kulturer og tradisjoner.

  4. Overdrevet individualisme: Fokus på individet kan føre til svakere fellesskap og sosiale bånd.

Liberalisme kontra andre ideologier

IdeologiSyn på frihetSyn på statenØkonomisk politikk
LiberalismeIndividuell frihetBegrenset, men nødvendigFrie markeder
KonservatismeFrihet innenfor tradisjonerSterk på kultur, begrenset ellersMarkedsøkonomi, pragmatisk
SosialismeFrihet gjennom økonomisk likhetAktiv stat for å sikre likhetStatlig styring av økonomien

 

Kilder:

  • https://no.wikipedia.org/wiki/Liberalisme
  • http://www.mennesket.net/fordypningsemner/sosiologi-og-sosialantropologi/fordeling-av-goder/politiske-ideologier/
Du leser nå artikkelserien: Politikk

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << FascismeSosialisme >>
    Andre artikler i serien er: 
  • Politikk
  • Ideologi
  • Demokrati
  • Velferdsstat
  • Anarkisme
  • Konservatisme
  • Fascisme
  • Liberalisme
  • Sosialisme
  • Kapitalisme
  • Nasjonalisme
  • Sosialdemokrati
  • Politiske partier
  • Valgordningen i Norge
  • Kjetil Sander
    Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.