Hva er positivisme?
Positivisme er en filosofisk tilnærming som hevder at den eneste gyldige kunnskapen er den som kommer fra empiriske observasjoner og vitenskapelige metoder. Positivisme fokuserer på objektivitet, måling og kvantifisering av fenomenene i den naturlige verden, og den avviser spekulativ og metafysisk tenkning.
Positivismen er opptatt av empirisk, verifiserbar kunnskap og bruk av vitenskapelig metode. Positivismen har hatt en stor innflytelse på utviklingen av moderne vitenskap og samfunnsvitenskap, selv om den også har blitt møtt med betydelig kritikk. Positivisme har utviklet seg over tid, og mange av dens grunnprinsipper er fortsatt relevante i dagens vitenskapelige og filosofiske diskusjoner.
Positivismens mål
Positivismen er knyttet til naturvitenskapen, hvor målet er å finne en objektiv, absolutt sannhet. Kunnskap må bygge på observasjon, fakta og det positivt gitte slik at kunnskap kan bli dokumentert.
Positivismen har som mål å levere en tolkningsfri sannhet som kan gi universelle lover til menneskelig atferd og væren. Noe som forutsetter at forskeren er nøytral og kan presentere data ved bruk et nøytralt språk.
Målet er å produsere det som kalles enhetsvitenskap. D.v.s. kunnskap som er skapt etter samme mønster som den naturvitenskaplige tenkemåten. Verden ses her på som en sammenheng av regelmessigheter som det er mulig å beskrive objektivt av en nøytral forsker.