Domene og webhotell fra OnNet.no

Datasikkerhet
Photo by FLY:D

Skoledagen blir stadig mer nettbasert, og selv om det kan gi en ny frihet til studentene, så kommer det også med et par utfordringer. Særlig når det er snakk om dataangrep og utveksling av sensitiv informasjon, er det mange skoler som har mye å gå på. Mangelfull opplæring eller kunnskap om digitale trusler utsetter ikke bare den individuelle studenten for fare, men kan eksponere hele nettverket til skolen. Derfor er det viktig at man setter seg godt inn i hvilke farer og tiltak som finnes der ute.

I denne artikkelen skal vi ta en titt på hvilken risiko som er knyttet til nettbasert læring, samt hvordan man kan beskytte studentene best mulig utenfor klasserommet. For det er heldigvis langt enklere enn mange tror, og vi har samlet noen gode tips for deg.

Digitale trusler knyttet til nettbasert læring

Når undervisningen flyttes over på nett, medfører det en rekke nye risikoer for studentene. Derfor er det viktig at man setter seg godt inn i disse, samt har forståelse for hvilke typer angrep som kan dukke opp. God kjennskap til disse kan gjøre det enklere å oppdage angrep før de gjør skade på enhetene.

Phishing og svindelforsøk

Phishing-angrep, der svindlere forsøker å tilegne seg sensitiv informasjon som passord og kredittkortdetaljer, er en vanlig trussel i online-miljøer. Dette er spesielt aktuelt for studenter og andre som jobber på nett. Det kan gjerne komme i form av e-post eller meldinger som etterligner daglig kommunikasjon.

Uautorisert tilgang til personlig informasjon

Ubeskyttede forbindelser kan føre til at personlig informasjon blir tilgjengelig for uautoriserte brukere. Studenter er gjerne tilkoblet interne nettverk for å få tilgang til ressurser og programvare. Dette er tilkoblinger som hackere kan utnytte for å få tilgang til sensitiv informasjon som ligger på de samme serverne.

Malware og virus

Malware og virus er gjerne en av de største utfordringene når man har med studenter å gjøre. Dette skyldes ofte at det sendes filer på tvers av enheter, noe som gjør det enkelt for skadelig programvare å spre seg videre. Her er det viktig med gode rutiner for nedlastning av filer for å forhindre at man laster ned noe fra uautoriserte avsendere.

Sikkerhetstiltak for å beskytte studenter

Etter å ha sett nærmere på ulike trusler som studenter kan møte på nett, kan det oppstå tvil om det overhodedt er trygt å arbeide på nett. Heldigvis er det langt enklere å beskytte seg

enn det mange tror. Vi har derfor samlet noen enkle grep du kan ta for å beskytte studentene når de skal jobbe utenfor klasserommet.

Sterkt passord

Alle bør starte med et sterkt passord. Her bør det settes klare retningslinjer for hva som utgjør et godt passord, samt at disse må oppdateres regelmessig. En passord manager kan være et godt verktøy om man syns det er vanskelig å huske alle passordene. 

Oppdatering av programvare

Sørg for at alle enheter som skal knyttes til nettverket, må være oppdatert. Her er det viktig at ikke bare operativsystemet, men også programmene knyttet til enheten er oppdatert med siste versjon. Dette vil forhindre at hackere kan benytte seg av sårbarheter i utdatert programvare. Det kan ofte være lurt om IT-ansvarlig kjører regelmessig oppdatering av alle enheter, eller tvinger gjennom oppdateringer der man ikke kan gjøre det manuelt.

Bruk av VPN

En av de mest effektive løsningene for å beskytte studenter under nettbasert læring, er bruk av en VPN – eller et Virtual Private Network som det gjerne heter på norsk. Men VPN hva er det – og hvordan fungerer de egentlig? VPN skaper en sikker og kryptert forbindelse på nett, noe som beskytter dataoverføring og personvern.

Dette er spesielt nyttig i scenarier hvor studenter må koble seg til offentlige Wi-Fi-nettverk eller tilgang til skolemateriell hjemmefra. Ved å koble seg opp med en VPN vil det opprettes en kryptert tunnel mellom enheten din og den serveren man forsøker å besøke.

Oppsummering

Det er en rekke fordeler knyttet til det å ha nettbasert læring, men det er viktig at man tar sikkerhet på alvor. Derfor har vi sett nærmere på noen trusler, samt noen løsninger knyttet til nettsikkerhet for studenter. Dette inkluderer blant annet bruken av en VPN når man benytter seg av usikre nettverk. Videre har vi sett på hvorfor det er viktig å holde programvare oppdatert, samt bruken av sterke passord for å beskytte sensitive opplysninger. Disse kombinert med god digital hygiene vil sørge for at enheten din styrer klar av det meste av virus og andre utfordringer.