Innholdsfortegnelse
Hva er en teori?
Teorier er noe vi alle bruker, både i privatlivet, på skolen og i jobbsammenheng for å forstå, forklare og forutsi virkeligheten. Av den grunn er det viktig å forstå hva en teori er, hva den består av, dens gyldighet og hva den kan brukes til.
En teori er et systematisk sett av sammenhengende ideer eller prinsipper som brukes til å forklare et fenomen eller en gruppe fenomener. Teorier er basert på observasjoner, eksperimenter og logisk resonnement, og de gir et rammeverk for å forstå hvordan ulike aspekter av virkeligheten henger sammen.
Noen kjennetegn ved en teori er:
- Forklarende: Teorier gir forklaringer på hvorfor og hvordan et fenomen oppstår. De søker å identifisere underliggende årsaker og mekanismer.
- Prediktiv evne: En god teori kan forutsi utfall under visse betingelser. Dette betyr at teorien kan brukes til å lage forutsigelser om fremtidige hendelser eller observasjoner.
- Testbar: En teori må kunne testes gjennom observasjoner eller eksperimenter. Dette innebærer at den må være falsifiserbar, altså at det må være mulig å motbevise den hvis den ikke er riktig.
- Koherens: En teori må være logisk konsistente, uten interne motsetninger.
- Omfattende: En god teori dekker et bredt spekter av fenomener, og ikke bare isolerte tilfeller.
I vitenskapen utvikles teorier over tid gjennom en prosess av hypotese-testing, datainnsamling og revisjon basert på nye funn. Eksempler på kjente vitenskapelige teorier er:
- Relativitetsteorien: Utviklet av Albert Einstein, denne teorien beskriver hvordan tid og rom er relative begreper, og hvordan de påvirkes av gravitasjon.
- Evolusjonsteorien: Charles Darwins teori om naturlig utvalg forklarer hvordan arter utvikler seg over tid gjennom variasjon, arv og seleksjon.
- Atferdspsykologi: Teorier innen atferdspsykologi, som operant betinging, forklarer hvordan menneskelig atferd formes av konsekvensene av tidligere handlinger.
Definisjon
Ordet teori kommer fra det greske verbet “teorein“ som betyr “beskue, betrakte, gjennomtenke, reflektere beskue, betrakte, gjennomtenke og reflektere”. En enkel definisjon er å si at en teori er: «en generell påstand om virkeligheten». Dette er ingen god definisjon, da ikke alle generelle påstander om virkeligheten er en teori. Det kreves langt mer av en teori enn at den bare er en generell påstand. En bedre definisjon er: “en teori er et forenklet bilde av virkeligheten“.
Selv om ikke alle forenklinger av virkeligheten er en teori gir denne definisjonen allikevel et bedre bilde av hva en teori er, da definisjonen påpeker at verden er så kompleks at det ofte er vanskelig eller umulig å forklare alt som påvirker et fenomen. For å forstå en kompleks verden må vi derfor forenkle den. Det er det teoriene gjør.
Teorienes formål er å forenkle verden ved å trekke frem de viktigste forholdene knyttet til et fenomen og forklare oss hvordan disse forholdene henger sammen og påvirker hverandre for å skape et sluttresultat.
Teori i dagligtale
La oss starte med å se på hva en teori ikke er, før vi forklarer hva en teori er og hvilke krav som stilles til en teori.
Når vi i dagligtale sier ”jeg har en teori om at person X liker blonde jenter”, er dette ikke hva vitenskapen legger i begrepet teori. At person X liker blonde jenter, er en gjetning, kanskje vagt basert på tidligere erfaringer (du har sett han 2-3 ganger sammen med blonde jenter i sosiale lag). En teori er ingen gjetning. En teori er en grundig testet antagelse (hypotese) om noe.
De fleste av oss bruker ordet ”teori” på samme måte som vi bruker ordene ”idé”, “ubekreftet antagelse” eller en “gjetning“. I vitenskapen brukes begrepet teori om det motsatte. I vitenskapen er en teori et sett bekreftede hypoteser og koblinger mellom ulike begreper. En beskrivelse av hvordan vi forstår og forholder oss til fakta og verden.
Teori i vitenskapen
En teori er en forklaring på et fenomen eller en sammenheng som har blitt utsatt for mange, kritiske tester uten at disse har resultert i at teorien har blitt falsifisert (motbevist).
En akademisk definisjon av begrepet teori er å si “en teori er en påstand som knytter sammen ulike teoretiske begreper og hypoteser om et fenomen“.
En litt mer folkelig definisjon er å si at en teori er et forenklet bilde av virkeligheten som er utformet slik at den kan danne utgangspunkt for empiriske undersøkelser. En teori må derfor ha en forankring i empiri (data fra virkeligheten) og/eller logiske resonnementer, og knytte begreper sammen med en eller flere påstander (hypotese). Vi kan dermed sette opp følgende formel:
Teori = Begreper + Hypoteser/påstander