Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er sansesystemet?

Sansesystemet er en kompleks struktur som inkluderer alle de sansene vi bruker for å oppfatte omgivelsene og kroppen vår. Det består av sensoriske organer, nervebaner, og hjerneområder som prosesserer sensorisk informasjon. Hvert sansesystem er spesialisert til å oppdage og tolke bestemte typer stimuli som sender signaler til hjernen, hvor de tolkes og integreres for å skape en helhetlig opplevelse av vår omverden og egen kropp.

Sansesystemet er helt essensielt for vår overlevelsesevne, da alle levende organismer må kunne samle inn informasjon fra det omgivende miljøet og fra organismens eget indre miljø for å overleve og kunne fungere.

sanser

Sanseorganene har som oppgave å fange opp slike signaler (stimuli) via reseptorer på celleoverflaten og formidle disse opplysningene videre til nervesystemet og hjernen, som gjennom en persepsjonprosess koder, organiserer, tolker og vurderer sanseinntrykket opp mot tidligere erfaringer og kunnskap for at sanseinntrykket skal gi oss en mening.

Sansene

Signalene fra reseptorene formidles videre til sentralnervesystemet som sender signalene til hjernen for behandles. Prosessen hvor sanseorganene konverterer energi fra miljøet til nevral aktivitet (sanseinntrykk) som sendes til hjernen for tolkning kalles transduksjon

Klikk på en av linkene under for å lese nærmere om våre sanser:

  1. Sanser, nervesystemet og hjernen
  2. Synssans (øyet – Fotoreseptorer)– Oppfatter lys og visuelle stimuli, som farger, former og bevegelser. Lys treffer netthinnen, omdannes til elektriske signaler som sendes til hjernens visuelle cortex for tolkning.
  3. Luktesans (nesa – Kjemoreseptorer) – Oppfatter luktmolekyler. Luktmolekyler binder seg til reseptorer i nesen, signalene sendes via olfaktoriske nerver til olfaktoriske bulb og videre til hjernen for tolkning.
  4. Høresans (øret – Fotoreseptorer) – Oppfatter lydvibrasjoner. Lydbølger forårsaker vibrasjoner i trommehinnen, forsterkes av mellomørets knokler, og omdannes til nerveimpulser i sneglehuset, som sendes til hjernens auditive cortex.
  5. Smakssans (tunga – Kjemoreseptorer) – Oppfatter smak. Smaksløker på tungen oppfatter kjemiske stoffer i maten, og sender signaler via smaksceller til hjernen for tolkning.
  6. Følesans (huden – Mekanoreseptorer) – Oppfatter berøring, trykk, temperatur og smerte. Sensoriske reseptorer i huden sender signaler gjennom nervebaner til hjernen, hvor de prosesseres i somatosensorisk cortex.
  7. Likevektsans (balansesans) og stillingsans – Likevektssansen ligger i øret og oppfatter bevegelse og balanse. Bevegelse av hodet registreres av væskefylte kanaler i indre øret, som sender signaler til hjernen for å opprettholde balanse og koordinasjon. Stillingssansen består av muskler, sener og ledd som oppfatter kroppens posisjon og bevegelse. Sensoriske reseptorer i muskler, sener og ledd sender informasjon om kroppens posisjon og bevegelser til hjernen, som integrerer denne informasjonen for å kontrollere bevegelse og balanse.

I tillegg har vi reseptorer for å fange opp temperaturfølelse, ubehag og smerte:

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.