Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 2 av 14 artikler om Politikk

Lesetid (240 ord/min): 6 minutter

Hva er en ideologi?

Ideologi er et gresk ord som betyr “læren om idéer“. Begrepet brukes normalt for å beskrive politiske, filosofiske og religiøse idéer om hvordan verden og samfunnet bør forstås og innrettes. Eller sagt på en annen måte: – Ideologiene prøver å gi oss svar på hva som er det perfekte samfunn.

Ideologiene fremstår som en mer eller mindre sammenhengende visjon om hvordan samfunnet skal organiseres og drives. Disse visjonene beskriver en sammenhengene sett av verdier, prinsipper og holdninger som motiverer eller veileder til ulike politiske og/eller sosiale handlinger. Ideologier gir dermed retning og motivasjon for politisk handling, og de former hvordan vi ser på makt, frihet, rettferdighet og fellesskap. I moderne dagligtale brukes begrepet ofte overfladisk som sammenfatning av de viktigste synspunktene til en politisk gruppering eller et politisk parti.

Definisjon

Ideologi er et sett av sammenhengende ideer og verdier som forklarer hvordan samfunnet fungerer og hvordan det bør fungere.

Formål

Ideologiene har som formål:

    • Å forklare sosiale, politiske og økonomiske forhold.
    • Å foreslå løsninger på samfunnets utfordringer.
    • Å motivere til handling for å oppnå et bestemt mål.

Liberalisme legger f.eks. vekt på individuell frihet og markedsøkonomi, mens sosialisme fokuserer på sosial rettferdighet og økonomisk likhet.

Egenskaper ved ideologi

En ideologi har noen viktige egenskaper:

  1. Normativ: Ideologier inneholder normer og verdier som definerer hva som er riktig og ønskelig. Eksempel: «Frihet er viktigere enn likhet» (liberalisme).

  2. Systematisk: Ideologier er logisk sammenhengende og gir en helhetlig forståelse av samfunnets problemer og løsninger. Eksempel: Marxismen ser klassekamp som drivkraften i historien.

  3. Motiverende: Ideologier gir folk en følelse av mål og retning. Eksempel: Feminisme motiverer til kamp for likestilling.

  4. Kontekstuell: Ideologier tilpasser seg samfunnets spesifikke behov og utfordringer. Eksempel: Grønne ideologier har fått økt betydning med miljøkrisen

Politiske ideologier

Begrepet er ofte knyttet til politiske partier, bevegelser eller filosofiske systemer. De fleste politiske partier bygger f.eks. idag sin politikk på ulike ideologier. Det vil si en på idé eller et tankesett om hvordan samfunnet skal styres, og hvilke verdier som er viktige.

De politiske ideologiene fokuserer på hvordan makt og samfunn skal organiseres. Eksempler på politiske ideologier er:

  • Anarkisme – er en politiske ideologi som sier ut på at det ikke er behov for noen stat i det hele tatt. Staten anses i denne ideologien som både unødvendig og umoralsk. 
  • Sosialisme – er en politisk ideologi som ønsker økonomisk likhet mellom samfunnsmedlemmene, og en fellesbetegnelse for flere politiske retninger på venstresiden. Alt fra kommunister på ytterste venstre til sosialdemokrater identifiserer seg med sosialismen som overordnet ideologi. Verdier: Økonomisk likhet, kollektivt ansvar og velferdsstat. Eksempel: Gratis helsevesen og omfordeling av ressurser.
  • Liberalisme – er en politisk ideologi med opprinnelse i opplysningstiden. Liberalismen tar utgangspunkt i at mennesket fødes som frie individer med visse grunnleggende naturgitte rettigheter. Verdier: Individuell frihet, markedsøkonomi, rettsstatsprinsipper. Eksempel: Fokus på ytringsfrihet og eiendomsrett.
  • Konservatisme – er en samlebetegnelse for politiske og sosiale filosofier som ønsker å bevare gitte verdier og institusjoner i samfunnet, og som samtidig mener at endringer skal skje gradvis. Verdier: Tradisjon, stabilitet, og gradvise endringer. Eksempel: Bevaring av kultur og sosiale institusjoner.
  • Fascisme – er en ideologi som hevder at staten er alt, individet er intet. Dette innebærer at hvert enkelt menneske på alle områder må underordne seg det staten bestemmer, uten tanke på egne ønsker eller eget velvære.
  • Nasjonalisme – en ideologi som retter fokus på nasjonal suverenitet og identitet fremfor globalisering. Legger f.eks. vekt ´´på å beskytte nasjonale interesser.
  • Kommunisme – fokuserer på verdier som et klasseløst samfunn, kollektivt eierskap av produksjonsmidler. Eksempel: Statens kontroll over økonomien.
  • Feminisme – Likestilling mellom kjønn er ideologiens drivkraft. De ønsker f.eks. lik lønn for likt arbeid.
  • Grønn ideologi – legger vekt på miljøvern, bærekraft og naturvern. De har f,eks. fokus på fornybar energi og klimakutt.

Økonomiske ideologier

De økonomiske ideologiene tar for seg hvordan ressurser og produksjon bør organiseres.

  • Kapitalisme – er et økonomisk system hvor formue og produksjonsmidler er privateid. I et kapitalistisk system er det enkeltindivider enten alene eller sammen med andre, som eier, betjener og handler fast eiendom, arbeidskraft og kapital. Investeringer, distribusjon, inntekt, produksjon, prising og utbud av varer og tjenester er bestemt av frivillig private avgjørelser i en markedsøkonomi. En egenskap ved kapitalismen er at hver enkelt person eier sin egen arbeidskapasitet, og derfor kan selge den til arbeidsgivere.
  • Kommunisme – en politisk ideologi hvor staten kontrollerer økonomien og produksjonen og fordelingen av verdiene. Dette systemet er den strake motsetningen til kapitalisme.
  • Sosialdemokrati – kombinerer kapitalisme med velferdsstat og regulering. Eksempel: Gratis utdanning og progressiv beskatning.

  • Anarkisme – motstand mot enhver form for hierarkisk makt. Eksempel: Desentraliserte samfunn uten stat.

Venstre- og høyresiden i norsk politikk

Til tross for at alle politiske partier har sitt utgangspunkt i en av de politiske ideologiene over er det ingen av partiene som følger disse ideologiene slavisk. Å skille de ulik politiske partiene fra hverandre er derfor ikke enkelt, da ideologiene spiller mindre rolle idag enn tidligere. 

For å gjøre det enklere grovsortere de ulike partiene fra hverandre og siden ingen partier i Norge klarer å få et parlamentarisk flertall alene, det vil si over 50% av stemmene, er det blitt vanlig å dele de politiske partiene opp i to grupper. Venstre og høyre siden i norsk politikk.

På høyre side finner vi de partiene som er konservative og økonomisk liberalistiske partier, på venstresida finner vi sosialistiske partier, og i midten finner vi sentrumspartiene. 

Høyresiden tradisjonelt har lagt vekt på:

  • individuell frihet
  • konservatisme: – vern om det bestående samfunn.
  • økonomisk frihet, privat eiendomsrett og privat næringsliv.
  • markedsøkonomi med fri konkurranse og lite offentlig regulering.
  • sosial lagdeling og sosiale ulikhet er uunngåelig, normalt og ønskelig.

Venstresiden har tradisjonelt lagt vekt på:

  • Staten bør styre økonomien i samfunnet.
  • Tilbudet av velferdsgoder er et offentlig ansvar.
  • Staten regulerer næringslivet med blandingsøkonomi.
  • Statens mål er å skape mindre forskjeller blant folk.
  • Skatten vi betaler skal betale det fellesskapet trenger.

Venstresiden består av partiene Rødt, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (AP), mens høyresiden består av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). Mellom dem finner vi sentrumspartiene som består av: – Senterpartiet (SP), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF).

Opprinnelig stammer begrepene venstre- og høyresiden fra den franske revolusjon der de radikale og revolusjonære, som ønsket en ny, sekulær republikk, satt til venstre for formannen i den provisoriske nasjonalforsamlingen, mens de konservative, altså de som ønsket å beholde monarkiet, satt til høyre (Wikipedia).

Ideologiens rolle i samfunnet

Ideologiene har en viktig rolle i samfunnet, da de skal:

  1. Forklarer verden: Ideologier hjelper mennesker med å forstå komplekse sosiale og økonomiske forhold. Eksempel: Marxismen forklarer ulikhet som et resultat av klassekamp.

  2. Gi retning: De gir mål for samfunnsutvikling og foreslår løsninger. Eksempel: Liberalisme foreslår markedsøkonomi som veien til frihet.

  3. Mobiliserer støtte: Ideologier skaper fellesskap og identitet rundt felles mål. Eksempel: Feminisme skaper samhold i kampen for likestilling.

  4. Legitimerer makt: Ideologier rettferdiggjør politiske systemer og lederskap. Eksempel: Nasjonalisme legitimerer statens suverenitet.

  5. Utfordrer makt: Ideologier kan brukes til å kritisere og utfordre eksisterende maktstrukturer. Eksempel: Sosialisme utfordrer kapitalistisk økonomi.

Ideologier i praksis

De ulike politiske og økonomiske ideologiene gir seg utslag i:

  • Politisk debatt – Politiske partier og aktører argumenterer for sine ideologiske synspunkter. Eksempel: Høyresiden fokuserer på økonomisk frihet, mens venstresiden vektlegger likhet.
  • Lovgivning og politikk – Ideologier påvirker hvilke lover og regler som vedtas. Eksempel: Sosialdemokratiske partier fremmer velferdsordninger.
  • Utdanning og kultur – Ideologier former hvordan historie, samfunn og verdier læres og forstås. Eksempel: Liberale samfunn verdsetter kritisk tenkning og akademisk frihet.
  • Internasjonal politikk – Ideologier som demokrati og kapitalisme har vært sentrale i globaliseringen. Eksempel: Konflikter under den kalde krigen mellom kapitalistiske og kommunistiske ideologier.

Ideologier i dagens samfunn

De ulike ideologiene påvirker utviklingen av dagens samfunn på ulike måter. F.eks. gjennom: 

  • Globalisering: Liberalisme og kapitalisme dominerer verdensøkonomien, men møter motstand fra populistiske og proteksjonistiske bevegelser.
  • Miljøkrise: Grønne ideologier og bærekraft har fått økt betydning.
  • Økende ulikhet: Sosialistiske og sosialdemokratiske ideer har fått fornyet interesse.
  • Teknologisk utvikling: Ideologiske debatter om overvåking, kunstig intelligens og personvern.

Oppsummering

Ideologi er en viktig del av hvordan samfunn organiseres og utvikles. Den gir en ramme for å forstå verden, ta beslutninger og kjempe for verdier som frihet, likhet, rettferdighet eller bærekraft. Selv om ideologier kan føre til konflikt og polarisering, gir de også inspirasjon til reform og samfunnsutvikling. Fra politiske bevegelser til individuelle holdninger, former ideologi livene våre på både lokale og globale nivåer.

Kilder:

  • Jan-Arve Overland og Eivind Sehested Zakariassen, 2022, NDLA.no. Hentet 13.3.22: https://ndla.no/nb/subject:1:470720f9-6b03-40cb-ab58-e3e130803578/topic:1:3d26f57e-a8c9-45e5-bc57-2d31df53f969/topic:1:50aacb81-472c-4ea9-800c-1d095e3d7b9c/resource:abf2de4d-631f-401d-898b-3e81c5adedd6
  • https://no.wikipedia.org/wiki/Venstresiden
  • https://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%B8yresiden
Du leser nå artikkelserien: Politikk

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << PolitikkDemokrati >>
    Andre artikler i serien er: 
  • Politikk
  • Ideologi
  • Demokrati
  • Velferdsstat
  • Anarkisme
  • Konservatisme
  • Fascisme
  • Liberalisme
  • Sosialisme
  • Kapitalisme
  • Nasjonalisme
  • Sosialdemokrati
  • Politiske partier
  • Valgordningen i Norge