Domene og webhotell fra OnNet.no

Møte

Hva er kommunikativ rasjonalitet?

Kommunikativ rasjonalitet er et teoretisk rammeverk utviklet av den tyske filosofen Jürgen Habermas. Det er ikke en klassisk beslutningsmodell i seg selv, men en teori om hvordan beslutninger kan tas gjennom rasjonell dialog og kommunikasjon, der målet er å oppnå felles forståelse og konsensus. Denne tilnærmingen står i kontrast til beslutningsmodeller som er basert på ren instrumentell rasjonalitet, der beslutninger tas med fokus på effektivitet og måloppnåelse uten nødvendigvis å søke bred enighet.

Forutsetninger

For at dialogen skal kunne føre til rasjonelle beslutninger, må flere viktige og sentrale kriterier være på plass:

  1. Det må finnes møteplasser der diskusjonene kan foregå.
  2. Deltakerne i diskusjonen må kunne forstå hverandre = Felles språk, og de må ha et ønske om å sette seg inn i andres synspunkter og vurdere ulike alternativ.
  3. Viktig at argumentasjonen bygger på riktige fakta og ærlighet, og at løgn og bevisst skjuling av informasjon ikke forekommer.
  4. Ingen bør besitte sanksjoner som de kan benytte for å tvinge noen til å skifte mening. 
  5. Deltakerne må være i stand til å godta når andres argumenter og ideer er bedre enn deres egne, og ha vilje til å skifte mening.

Organisasjonsstrukturen bør være relativ flat, lite hierarki og ha ganske desentralisert makt, hvor det er lik makt mellom gruppene. Det bør også være stabile sosiale relasjoner på tvers av gruppene, og at man har et språklig og kulturelt fellesskap. Preget av mye samarbeid. 

Denne modellen er en normativ modell, og kan lett bli sett på som urealistisk, selv om det er empiriske eksempler på organisasjoner der beslutningsprosesser har trekk som ligner denne.

Hovedtrekk ved kommunikativ rasjonalitet

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss