Hva er “babyboomere”?
Babyboomere er generasjonen som ble født mellom ca. 1946 og 1964. Det vil si i perioden rett etter andre verdenskrig. Generasjonen kom etter den stille generasjonen, mens deres barn gjerne omtales som generasjon X.
Generasjonen har fått sitt navn på grunn av den betydelige økningen i fødselsrater som skjedde i mange vestlige land etter krigens slutt, ofte referert til som “babyboomen“. Dette resulterte i at babyboomerne ble den mest tallrike generasjonen i USA og Europa på 100 år. Deres fødselstall lå 30 prosent over generasjonen før dem, og ingen senere generasjon har kommet opp mot disse tallene. Når babyboomerne var barn og vokste opp, skjøt forbruket av dagligvarer, bleier, husholdningsartikler og opplevelser i været.
Babyboomerne vokste opp i en tid med økonomisk vekst, politisk stabilitet, og økt velstand, spesielt i land som USA, Canada, Storbritannia, og flere europeiske nasjoner.
Hva skiller babyboomere fra den stille generasjonen?
Den stille generasjonen og Babyboomerne skiller seg fra hverandre i deres historiske erfaringer, kulturelle verdier, og sosiale tilnærminger. Den stille generasjonen er kjent for sin pliktoppfyllende, konforme og stabile tilnærming til livet, mens Babyboomerne er kjent for sin idealisme, individualisme, og deres rolle i å drive frem betydelige sosiale og kulturelle endringer. Deres ulike livserfaringer har gitt dem forskjellige syn på autoritet, arbeid, og samfunnets rolle i individets liv.
Mens den stille generasjonen vokste opp under den store depresjonen og andre verdenskrig, med fokus på stabilitet, trygghet, og gjenoppbygging, vokste babyboomerne opp i etterkrigstidens økonomiske boom. En tid med et mer optimistisk syn på fremtiden og muligheter for sosial og kulturell endring enn tidligere generasjoner har hatt. De utfordret derfor de etablerte normer, og søkte etter personlig frihet og selvrealisering.