Domene og webhotell fra OnNet.no

Deskriptiv beslutningsmodell -> En beskrivelse av hvordan beslutninger tas i praksis

Den rasjonelle beslutningsmodellen som er en normativ beslutningsmodell, det vil si en ideell beslutningsmodell, beskriver beslutningsprosessen som en rasjonell prosess, men mennesket er ikke et utelukkende rasjonelt vesen. Den rasjonelle beslutningsmodellen, som også kalles economic man, viser dermed ikke hvordan en beslutning fattes i praksis. For å få svar på dette må vi studere de deskriptive beslutningmodellene.

Den mest kjente i så måte er teorien om ”administrative man”, som tar utgangspunkt i at beslutningstakerne har både tidspress og en ukjent fremtid. Beslutningene må derfor fattes med begrenset rasjonalitet. Noe som gjør det vanskelig å foreta optimale valg (beslutninger).

Begrenset rasjonalitet

Deskriptiv beslutningsteori bygger på ideen om at mennesket har en begrenset rasjonalitet. For å forklare begrepet begrenset rasjonalitet viser Kaufmann & Kaufmann (2009:171) til Herbert Simon sin forklaring av begrepet:

”begrepet begrenset rasjonalitet viser til de innskrenkningene som gjør seg gjeldene når mennesker tar beslutninger. Særlig viktig er forenklingene som skjer i selve fortolkningen av problemet”.

Jacobsen og Thorsvik (2014) og Kaufmann og Kaufmann (2003) forklarer begrenset rasjonalitet med at ingen kan gjennomføre en perfekt rasjonell beslutning, fordi ingen har all informasjon om alle muligheter og konsekvenser som kan oppstå. Vi må derfor nøye oss med et utsnitt, uten av vi egentlig vet om denne informasjonen er representativ eller ikke. Å skille relevant informasjon fra irrelevant informasjon er dessuten vanskelig. Beslutningstakeren kan også mangle komplette og presise mål.

Dette betyr ikke at vi tar våre beslutninger irrasjonelt, men at vi ikke har tid eller ressurser til å følge teorien om hvordan vi skal ta en ideell rasjonell beslutning.

I praksis er det vanskelig å vurdere alle muligheter, og hvilke konsekvenser valget kan ha, før vi tar en beslutning. Vi treffer derfor en beslutning basert på begrenset rasjonalitet. I denne sammenheng er det spesielt fire punkter som kjennetegner beslutningsprosessen vår (Jacobsen & Thorsvik 2014, s. 312):

  1. Vi har mål, men de kan være uklare å varierende.
  2. Vi vurderer enkelt når det gjelder hvilke muligheter og konsekvenser som eksisterer.
  3. Vi vurdere alternativer i rekkefølge, og så fort vi har mulighet til å behandle de.
  4. Vi velger det første alternativet som er tilfredsstillende.

Satisfierende og “godt nok”

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss