Innholdsfortegnelse
Kort om emisjonsprosessen
Emisjonsprosessen er en strukturert fremgangsmåte som selskaper følger for å utstede nye aksjer og tiltrekke kapital. Prosessen kan variere avhengig av selskapets størrelse, type emisjon, om selskapet er børsnotert eller ikke, samt de regulatoriske kravene i det aktuelle landet.
En emisjon er en kapitalforhøyelse av egenkapitalen som krever et vedtak i generalforsamlingen, og vedtaket i generalforsamlingen må være basert på forslag fra selskapets styre. Reglene og prosesskravene for dette er gitt av aksjelovens kapittel 10.
Emisjonsprosessen består av flere viktige faser som må gjennomføres systematisk for å sikre at emisjonen blir vellykket, følger lover og forskrifter, og oppnår selskapets finansielle mål. Her er en detaljert gjennomgang av hver fase i emisjonsprosessen:
Forberedelse og beslutning om emisjon
Starter med forslag fra styre
Første skritt i emisjonprosessen er at styret fremmer et forslag til generalforsamlingen om at aksjekapitalen forhøyes med et gitt beløp, sammen med forslag til nødvendige vedtektsendringer.
Når styret foreslår en kapitalforhøyelse i et aksjeselskapet til generalforsamlingen, må de samtidig angi om pengene skal skaffes til veie ved overføring av fondsmidler (fondsemisjon), ved konvertering av gjeld (konverteringsemisjon), om aksjonærene skal betale inn mer (fortrinnsemisjon), eller om andre enn nåværende aksjonærer skal bli tilbudt å tegne aksjer i selskapet (rettet emisjon eller offentlig emisjon).
Aksjekapitalen kan økes ved at det utstedes nye aksjer med den samme pålydende kursen som i dag, eller så kan styret foreslå at de eksisterende aksjene skal få en høyere pålydende verdi. Skal det utstedes nye aksjer må styret også angi til hvilken kurs disse aksjene skal utstedes til.