Domene og webhotell fra OnNet.no

VPS eller virtuelle servere er noe vi hører stadig oftere om, spesielt i forbindelse med skytjenester. Er du en av dem som fortsatt ikke har satt deg inn i hva en virtuell server er, bør du lese denne artikkelen som nettopp tar for seg dette.

Hva er en VPS?

VPS betyr “virtual private server” (noen kaller det også en “virtuell dedikert server“).

En VPS er en server som ikke er installert direkte på den fysiske maskinvaren den kjører på. Den kjører i stedet på toppen av et operativsystem beregnet på virtualisering av servere.

Flere servere deler samme maskinvare

I praksis betyr det at man på en og samme fysiske maskin kan installere flere isolerte, virtuelle servere. Hver enkelt virtuelle server får et eget skjermet område på den fysiske serveren, hvor de kan installere sine egne programmer. Dette gjør løsningen svært kostnadseffektiv, fordi du ikke trenger en maskin til hver server, noe som betyr lavere investeringskostnader, lavere strømutgifter, mindre plassbehov og bedre utnyttelse av maskiner og utstyr.

VPSen er “virtuell” i den forstand at den kjører uavhengig av den fysiske maskinvaren den er installerrt på. Noe som for eksempel gjør det svært enkelt å flytte en VPS mellom ulike fysiske servere (dedikerte servere).

Hele serveren, med programvare og brukerdata, kan samles sammen i en “kjempestore fil” (også kalt “snapshot”) som overføres og gjenopprettes på en annen virtuell server (VPS). Så enkelt er det ikke å flytte en server du deler med andre (f.eks. en webhotell server). Dette gir deg friheten til å bytte leverandør raskt og enkelt når du selv vil, uten store kostnader.

Alle serverne kjører uavhengig av hverandre

En VPS er “privat” siden den er isolert fra de andre VPSene på samme maskinen, uten at de har muligheten til å påvirke hverandres filsystem eller prosesser.

Blir en annen virtuell server på bladet du ligger på hacket, får hackerne under ingen omstendigheter tak i dataene dine, slik de kanskje kan på en delt server (Les: webhotell server). Ondsinnet programvare som blir lastet opp til en annen VPS kan dermed aldri påvirke din virtuelle server, da de er totalt isolert fra hverandre.

Rask, enkel og rimelig oppgradering av maskinvaren

En annen stor fordel med VPS er at alle virtuelle servere deler de samme maskinvare ressursene. Noe som gjør det svært raskt, enkelt og rimelig å oppgradere en virtuell server med mer CPU kraft, mer minne eller større lagringskapasitet.

Trenger du mer krefter (cpu), minne (RAM) eller større lagringskapasitet (HDD) er det bare å oppgradere uten å måtte kjøpe og installere dyr hardware, i form av flere cpuer og harddisker eller mer ram. Har du en virtuell server styres alt gjennom et sentralt grensesnitt for alle virtuelle servere på blade serveren.

Programvare og operativsystem

Normalt leveres en virtuell server (VPS) med et ferdig installert operativsystem, fortrinnsvis Linux eller Windows2008 Server. I tillegg får du shell tilgang (SSH), hvis du velger Linux og tilgang via Terminal Client hvis du velger Windows som operativsystem. Hvilket Linux operativsystem du ønsker kan du normalt velge selv.

Hvilke andre programmer som inngår i pakken varierer fra leverandør til leverandør, men det er normalt heller ikke vanskelig å få serveren levert med ferdig mai-, web-, ftp- og database server installert. Også webbaserte kontrollpanel som Plesk og cPanel leveres også mot et tillegg i prisen av mange leverandører.

Server oppsett

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.