Farger er ett av de sterkeste virkemidlene vi har.
Alle mennesker liker farger
Barn elsker alle variasjoner av blått, grønt, gult og oransje – når fargene bare er sterke å lysende.Alle mennesker liker farger. Men alle liker ikke alle farger like godt – og alle liker ikke de samme fargene. De fleste mennesker har en yndlingsfarve. En rekke undersøkelser med fargeprøver har vist at de fleste foretrekker blått, rødt og grønt – i denne rekkefølgen.
Ha et bevisst forhold til disse lærdommene når du skal velge farger til elementene dine. Glem ikke at fargene har en signaleffekt og en psykologisk virkning på mottakeren. Glemmer du dette kan du risikere at budskapet blir misforstått, eller at det ikke blir tatt alvorlig. Fargebruken må alltid stå til budskapet.
Hva er en farge?
En farge kan ikke beskrives som en målbar form. Den er relativ både når det gjelder utseende og virkning.
Farger er lys med forskjellige bølgelengde. Lyset spaltes ved at noen lysstråler blir absorbert og noen reflektert fra gjenstandene rundt oss. Sammensetningen av lysstrålene er grunnlaget for fargeopplevelsen.
Når man oppfatter en farge, betyr ikke det at alle ser den samme fargen på samme måte. Fargeopp-fattelsen er avhengig av lysinntrykket i selve hjernen og sinnsstemningen man er i. Øyets lysfølsomhet er også bestemmende for oppfattelsen. Noen mennesker er fargebilde, dvs. at de ikke kan skjelne alle farger.
Fargesirkelen
For å kunne utnytte fargene på best måte er det i flere hundre år gjort forsøk på å sette dem inn i et system. Selve fargeopplevelsen har det ikke vært mulig å systematisere, men fargestoffene kan vi sette inn i et skjema som kalles fargesirkelen. Her er fargene satt opp i samme rekkefølge som i spekteret og deretter føyd inn i en sirkelform. Dette er gjort på en slik måte at man skal kunne gå fra en farge til neste i skalaen uten at man får sterke kontraster. Fargesirkelen bygger på de tre grunnfargene, også kalt primærfarger.