Alle komposisjoner trenger i utgangspunktet balanse.Balanse betyr likevekt i et bilde, og er noe øye og hjernen automatisk vil lete etter når de ser en komposisjon (bilde).
Å skape balanse er avhengig av hvordan vi plasserer et element opp mot andre element som vi oppfatter som likeverdige.
Balanse er viktig for at komposisjonen/formen skal føles tilfredsstillende. En form som ikke balanserer, gir oss en følelse av utrygghet, og øyet vil da ofte søke ut av komposisjonen for å finne motbalanse. Dette ønsker vi ikke. Tvert i mot: Øyet skal trekkes inn i budskapet og finne ro til å lese.
Et trygt utgangspunkt er å tilstrebe balanse i bruken av virkemidler, kontrast, proporsjoner og bevegelse. Du starter med å trekke opp tynne hjelpelinjer med lett blyantstrek. Vi kaller det et grunnskjema. Det aller enkleste skjema er å bruke midtlinjene.
Geometriske grunnfigurer (firkant, trekant eller sirkelen) kan brukes for å bygge opp og skape orden og helhet i et bilde.
Kvadratet er nøytralt, trygt, kjedelig og statisk. Rektangelet gir mer spenning fordi det oppstår kontrast mellom en kort og en lang side. Sirkelen inneholder bevegelse. Trekanten er stabil, men blir dynamisk hvis den snus på hodet.