Hva er just in time (JIT)?
JUST IN TIME – filosofien, heretter omtalt som JIT, er en produksjonsstrategi som skal sikre at materialer og produkter bare er tilgjengelig når de trengs i produksjonsprosessen. Just In Time filosofien kommer opprinnelig fra Japan, hvor Toyota Motors Company utviklet filosofien rundt 1970 for å fjerne alle former for sløsing, enten dette gjaldt sløsing med råmaterialer, arbeidskraft, maskiner, utstyr, produksjonstid, areal, papirarbeid eller andre ting som var nødvendig for å produsere.
Sløsing ble definert som alt som lå over minimumsnivået for det som er påkrevd for å kunne produsere. Just in time filosofien fikk imidlertid navnet av amerikanerne, som sammen med europeere starten den rene valfart til Toyota og andre japanske bedrifter for å lære mer om deres suksessfulle JIT-strategier på 70- og 80 tallet (Kjell G. Hoff – 1995).
JIT filosofien ble utviklet samtidig som Toyota utviklet sin Lean Thinking filosofi. To verktøy som begge har som mål å eliminere sløsing og optimalisere kundeverdiene. JIT prinsippene har i dag blitt et viktig prinsipp i moderne produksjonsledelse, da tilnærmingen minimerer behovet for lagerbeholdning, reduserer produksjonskostnadene og forbedrer effektiviteten.