Domene og webhotell fra OnNet.no

To beslektede begreper som må ses i sammenheng

Begrepene økologi og økonomi er to beslektede begreper. Begge begrepene stammer fra det greske ordet oikos som betyr “hjem, hjemplass, jorden vår“.

Økonomi er læren om «å utnytte våre tilgjengelige ressurser på best mulig måte for å tilfredsstille menneskelige behov», mens Økologi er læren om «hvordan sammenhengene i naturen påvirker hverandre». Litt enkelt kan vi si: – økonomi er menneskets økologi.

Økonomi

Når vi snakker om tilgjengelige ressurser, mener vi summen av de produktive ressursene som er tilgjengelige i økonomien. De produktive ressursene kalles også for innsats- og produksjonsfaktorer, og omfatter alt som kan brukes i en produksjonsprosess for å skape et produkt. Dvs. alt fra råvarer, arbeidskraft og kapital, til teknologi, ekspertise, o.l. Disse innsats- og produksjonsfaktorene kan deles inn i tre hovedgrupper:

  1. Naturressurser (råvarer som trengs i produksjonsprosessen)
  2. Kapital
    – Realkapital (Penger, bygninger o.l.)
    – Produserte produksjonsmidler
  3. Arbeid
    – Manuelt arbeid
    – Know-how (ekspertise)
    – Organisasjonen 

Verdiskapningen i økonomien skjer ved at det blir produsere produkter og tjenester som har en større verdi enn de ressursene som forbrukes under produksjonsprosessen. Dette kalles verdiskapningsprosessen og kan illustreres slik:

Produksjons- og innsatsfaktorene bedriften trenger for å kunne produsere sine produkter  kjøper av fra eksterne leverandører og ved å ansette mennesker i bedriften. De ferdigproduserte produktene selger bedriften så til bedriftens kunder, som betaler produktet med den lønnen de har fått. Disse pengene kan bedriften så bruke til å investere i nye produksjonsmidler som kan øke avkastningen av innsatsfaktorene. Som du ser får vi  en sirkulasjon som kan illustreres slik:

Naturressursene begrenser den økonomiske utviklingen

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss