Slik setter du opp et personlig budsjett

personlig-budsjett

Hva gjør et budsjett? Et skriftlig, månedlig budsjett er et økonomisk planleggingsverktøy som lar deg planlegge hvor mye du skal bruke eller spare hver måned. Den lar deg også spore forbruksvanene dine.

Selv om å lage et budsjett kanskje ikke høres ut som den mest spennende aktiviteten (og for noen er det rett og slett skummelt), er det en viktig del av å det å holde kontroll på din egen personlige økonomi. Det er fordi budsjetter er avhengige av balanse.

Hvordan lage et budsjett i 6 enkle trinn

For å lage et budsjett som fungerer og lar deg leve et komfortabelt og lykkelig liv, må du ha et godt tak på hva du bruker for øyeblikket, hva du har råd til å bruke og hva dine prioriteringer er.

1. Samle alle økonomiske papirer

Før du begynner, samle alle regnskapene dine, inkludert for eksempel kredittkortregninger, kvitteringer, strømregning og lån. Når du ser disse er det lettere for deg å se hva du bruker penger på, samt sammenlikne. Bruk Strøm24.no for en bedre strømavtale dersom du ser at den du har nå ikke er så god. En av nøklene til budsjettprosessen er å lage et månedlig gjennomsnitt.

2. Regn ut inntekten din

Hvor stor inntekt kan du forvente hver måned? Hvis inntekten din er i form av en vanlig lønnsslipp der skatter trekkes automatisk, er det greit å bruke nettoinntekten. Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller har eksterne inntektskilder, for eksempel barnebidrag eller trygd, inkluderer disse også. Registrer denne totale inntekten som et månedlig beløp.

3. Lag en liste over månedlige utgifter

Skriv ned en liste over alle utgiftene du forventer å ha i løpet av en måned. Denne listen kan for eksempel inneholde betaling av boliglån eller husleie, forsikring, dagligvarer, spise ute og transportkostnader. På den måten får du enkelt en oversikt over hvor mye du bruker på for eksempel strøm. Dermed kan du enkelt se at det kanskje er en god ide å lese litt om energiforvaltning hos https://tronderenergi.no/.

4. Bestem faste og variable utgifter

Faste utgifter er de obligatoriske utgiftene du betaler like mye for hver gang. Inkluder ting som boliglån eller husleiebetalinger, bilbetalinger, fastlagte internett-tjenester, henting av søppel og vanlig barnepass. Hvis du betaler en standard kredittkortbetaling, inkluderer du dette beløpet og alle andre viktige utgifter som har en tendens til å forbli den samme fra måned til måned.

5. Sammenlign inntekter og utgifter

Hvis inntekten er høyere enn utgiftene, er du godt i gang. Disse ekstra pengene betyr at du kan sette midler til områder av budsjettet ditt, for eksempel pensjonssparing eller nedbetaling av gjeld.

Hvis utgiftene dine er mer enn inntektene dine, betyr det at du bruker for mye og må gjøre noen endringer.

6. Foreta justeringer av utgifter

Hvis du er i en situasjon der utgiftene er høyere enn inntektene, finn områder i dine variable utgifter du kan kutte. Se etter steder du kan redusere utgiftene dine – som å spise mindre ute – eller eliminere en kategori – som å kansellere treningsmedlemskapet ditt.

Lyst å lære mer?

Hørtes dette spennende ut? I så fall anbefaler vi at du leser vår hovedartikkel om personlig budsjettering og -regnskap, hvor vi går igjennom budsjetteringsprosessen i mer detalj.

Kjetil Sander

Kjetil Sander

Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.