Bestill eller flytt ditt domene, e-post og nettsider

PS! Vi flytter dine WordPress nettsider og e-postmeldinger gratis til oss.

due dilligence

Det er mange som ønsker å jobbe innenfor økonomi, og det er heldigvis mange muligheter når det kommer til å få jobb innenfor denne sektoren. I tillegg er det mange forskjellige yrker man kan velge, noe som gjør at det er enkelt å finne noe som passer best til de evnene og ikke minst ambisjonene og ønskene du har for arbeidslivet ditt. En jobb som mange ønsker seg er jobben som revisor, og hvis du er en av dem, er denne artikkelen perfekt for deg! Her får du nemlig vite mye mer om hvordan du blir revisor og ikke minst hvor du kan studere – sånn at du kan få en god start.

Når vi skal velge hvilken utdannelse vi vil ta, er det mange forskjellige faktorer som spiller inn, og både interesser, økonomi og ambisjoner veier tungt her. Det å velge å bli revisor er et spennende valg som gir deg mange muligheter på arbeidsmarkedet, derfor skal vi se litt nærmere på hvor du kan utdanne deg og hvordan du faktisk blir revisor. Men først og fremst, hva er en revisor?

Hva er en revisor?

Når det kommer til regnskap, er det to viktige roller man ser på. Den ene er rollen som regnskapsfører, noe som er en jobb som tar vare på den daglige driften av virksomheten med tanke på budsjetter, moms, skatt og andre rapporter og frister som skal prioriteres. En revisor er litt annerledes. 

En revisor er en person som kontrollerer regnskapet etter av regnskapsføreren har laget det. Dette betyr at regnskapet blir sjekket i forhold til gjeldende lover og regler og sender deg en revisjonsberetning. Det er denne du skal sende inn til Brønnøysundregisteret sammen med årsregnskapet ditt. Om en bedrift skal dette, avhenger av hvilken type bedrift det er, for noen er fritatt.

En annen vesentlig forskjell mellom en regnskapsfører og en revisor er at man ikke kan ha en revisor ansatt i bedriften sin. Man er rett og slett nødt til å finne en uavhengig revisor, som kan gi en helt objektiv vurdering. For å kunne trives som revisor, burde du:

 • Like tall og matte
 • Være grunnleggende nøyaktig, analytisk og ikke minst tålmodig
 • Like å formidle kunnskap på en forståelig måte
 • Er sosial og liker å hjelpe

Rollen som revisor er nemlig delt opp i to. Den ene delen er delen der man jobber med tallene og regnskapet, og den andre delen er der du gir råd og veileder. Så det er viktig at du ikke bare har lyst til å sitte med nesa i tall hele dagen, men også har lyst på en sosial jobb der råd, veiledning og kommunikasjon er grunnleggende elementer av hverdagen din. Ofte kan du mye mer enn de du snakker med, så det å ha en vennlig og pedagogisk tilgang er essensielt.


Slik blir du revisor

Hvis du har lyst til å bli revisor kan du glede deg til mange år på skolebenken og en del år i praksis. Dette er en jobb som krever ekstremt mye kunnskap og kjennskap til lover og regler, så det kommer til å bli en spennende og lærerik reise som vil gi den kompetanser som kan få deg langt i arbeidslivet. Helt grunnleggende består utdannelse av:

 • 5 års høyere utdannelse i regnskap og revisjon 
 • 3 års praksis
 • Godkjent søknad om autorisasjon

Bare de med mastergrad kan bli godkjent som revisorer, en bachelor går ikke. Før kunne man bli autorisert revisor med en bachelor og statsautorisert revisor med en master, men i dag er det annerledes. Før kunne man bli autorisert revisor med bachelor + tre år praksis, men i dag må man ha master + tre års praksis. Når man er godkjent og autorisert revisor vil man få en årslønn på i gjennomsnitt 700.000 i året.

Her kan du studere

Når man vil bli revisor og ta utdannelse i Norge har man mange gode muligheter som i tillegg gir deg mulighet til å søke deg inn på utdannelse i mange forskjellige steder i landet. Her er en liten oversikt over noen av de stedene du kan velge å studere hvis du vil bli revisor i Norge. 

 • Handelshøyskolen BI, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • Nord Universitet, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • Norges Handelshøyskole, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • UiT – Norges Arktiske Universitet, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • OsloMet Storbyuniversitetet, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • Universitetet i Stavanger, her kan du ta en Master i regnskap og revisjon (MRR)
 • Universitetet i Sørøst-Norge, her kan du ta en Næringsmaster i regnskap og revisjon (MRR)

Som du kan se er det mange spennende steder å velge mellom hvis du har lyst til å bli revisor.