Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Når du registrer et selskap blir selskapet registrert i Enhetsregisteret eller/og i Foretaksregisteret. Spørsmålet blir da: – Hva er er forskjellen mellom disse to registrene, og må jeg stå i dem?

Enhetsregisteret

Enhetsregisteret er et register som inneholder alle Norske foretak, offentlige virksomheter, stiftelser og organisasjoner. Registeret er et resultat av samarbeid mellom en rekke offentlige register – såvel statlige som private – som har et organisasjonsnummer.

Enhetsregisteret inneholder grunndata om enheter som har registreringspliktig i NAV Aa-registeret, Merverdiavgifts registeret, Foretaksregisteret, Statistisk sentralbyrås bedriftregister, Skattedirektoratets register over upersonlige skatteytere eller Stiftelsesregisteret.

Enhetsregisteret inneholder også såkalte under enheter eller bedrift enheter. Disse har egne enhets typekoder (BEDR eller AAFY) og kan inngå i utleveringene dersom et foretak har virksomheter på ulike lokasjoner, eller innen forskjellige bransjer.

For å stifte et enkeltpersonforetak og få et organisasjonsnummer må du registrere deg i enhetsregisteret.

Registrering i enhetsregisteret er gratis og informasjonen i enhetsregisteret er fritt tilgjengelig for alle via brreg.no.


Foretaksregisteret

Foretaksregisteret er et tilknyttet register til Enhetsregisteret, Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, Manntallet for etterskuddspliktige og Merverdiavgiftsmanntallet, og skal sikre rettsvern og økonomisk oversikt.

Foretaksregisteret er en viktig kilde for alle som trenger korrekte opplysninger om aktørene i norsk næringsliv. Registeret inneholder oversikt over alle utenlandske og norske selskaper, minus de ikke registreringspliktige enkeltmannforestakene som har valgt å ikke registrere seg.

Informasjonen er offentlig og gir alle som besøker foretaksregisteret muligheten til å søke opp registrere selskaper for å hente ut mer utfyllende informasjon enn det enhetsregisteret inneholder. For eksempel informasjon om firmanavn, organisasjonsnummer, adresse, aksjekapitalvedtekter (gjelder aksjeselskaper), ansvarsforholdet i selskapet, daglig leder, hvilke tilknyttede registre enheten er registrert og selskapets næringskode, med mer.

En av intensjonene bak opprettelsen av registeret var å klargjøre ansvarsforholdet i foretaktene. Informasjon som kan være nyttig for f.eks. lånegivere, oppkjøpere (ville du kjøpt et foretak som var på vei til skifteretten?) eller leverandører som vurderer å selge på kreditt til virksomheten. Merk: Når det gjelder enkeltpersonforetak er det uansett alltid innehaver selv som er personlig ansvarlig for alt foretaket måtte foreta seg.

Hvilke foretak Må registreres i Foretaksregisteret?

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.