Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Enhver grunder vil kjenne en enorm glede den dagen alle de hundrevis eller tusenvis av timene som er lagt ned i prosjektet endelig begynner å gi resultater i form av avtaler og kontrakter. Endelig kommer inntektene, tenker du kanskje.

Men pass på, så du ikke gleder deg for tidlig. Det er langt fra det å ha en skriftlig avtale, til kunden har betalt og pengene står på din konto. Svært ofte havner dessverre pengene aldri på din konto. Dette vil du fort oppleve, enten du selger til bedrifts- eller forbrukermarkedet. Noen er trege med å betale, mens andre ikke er villig til å betale i det hele tatt. Til slutt har du brukt opp hele din fortjeneste på kunden på å irritere deg, sende purringer, ringe og til slutt sende fordringen til inkasso.

En god forehåndsregel er derfor å kredittvurdere kundene dine, før du sender varer med en faktura vedlagt. I Norge er rundt 20% eller ca. 84.000 bedrifter ikke å anse som kredittverdige. Det er derfor bare spørsmål om tid før du kommer bort i en av disse.

Når vi så vet at nesten halvparten av landets aksjeselskaper har en omsetning på mindre enn én million kroner, og 20 prosent av dem har negativ egenkapital. Drøye 60 prosent av landets aksjeselskaper har en egenkapital på mindre enn en halv million kroner. Over 80 prosent av landets Aksjeselskap har et resultat på under 200.000 kroner.

Hver derfor forsiktig og ta dine forehåndsregler, slik at det ikke blir du som går overende fordi andre ikke betaler deg.  La deg ikke lure av kjente navn eller tomprat. De største svindlere er ofte de som er best til å forklare og ordlegge seg om hvorfor de ikke har betalt, eller om fakturaer som har blitt borte i Posten osv. Såkalte seriøse aktører er ikke bedre en noen andre, noen såkalte seriøse aktører bruker dette helt bevist i et forsøk på å spare penger og da særlig i forhold til nyetablerte.

Som nyetablerer er du ekstra utsatt. Når useriøse kunder skjønner at du er nyetablert vil enkelte utnytte dette. De kan, på bakgrunn av de fakturaene du sender, med det blotte øye se om du har forstått hvordan du skal drive inn dine penger på en effektiv måte. Fyller du ikke ut fakturaer, purring og inkassovarsel riktig vet de at du ikke kan sende disse regningene til inkasso. Derfor er det viktig at du gjør hele prosessen riktig.

Derfor bør du benytte deg aktivt av kredittopplysning. Send aldri fra deg varer med faktura vedlagt uten at du vet hvem som mottar varen i andre enden.

En faktura bør være skrevet slik at den bærer preg av seriøsitet og profesjonalitet og oppfyller alle krav i forhold til inkassoloven. Skriv aldri en faktura for hånd, og husk: – Jo mer profesjonell dine fakturaer virker, jo større sjanse har du for å drive inn dine penger.