De eldste ledelsteoriene, hvis vi kan kalle dem det, er ledelseteorier som ble skrevet som læresetninger for generaler om hvordan de skulle gå frem for å vinne kriger og religiøse ledere som trengte læresetninger for å guide folk til å bli rettskafne, lykkelige og gode mennesker som kan leve i fred hvis de blir enige om å følge noen moralske spilleregler for hva som er akseptabel og uakseptabel atferd for samfunnsborgerne og arbeiderne.
Bibelen og Buddhas åtteleddede vei (middelveien)
Bibelen som legger grunnlaget for kristendommen har i det gamle testamentet de 10-bud fra Moses som er klare leveregler for hvordan gud ønsker at vi skal leve for å komme til han/himmelen etter at vi er døde.
En annen teori for hvordan man skal leve livet for å bli lykkelig, finner vi i Buddas middelvei som angir hvordan all lidelse skal forsvinne.
Etter at skjønte hvordan alt henger sammen og skrev, Siddharta Gautama (trolig 563–483 f.Kr.) som i dag omtales som Buddha, som på sanskrit betyr «den opplyste», teorien om den åtteleddede vei som forklarte folk hvordan de skulle leve livet for å gjøre slutt på all lidelse i tilværelsen og oppnå nirvana.
Buddhismen går i korte trekk ut på å fjerne lidelsen i folks liv gjennom å følge en åtteleddet vei, og fokusere på «De fire edle sannheter» som forklarer årsakene til lidelsen i tilværelsen og hvordan denne lidelsen kan fjernes. De tre første læresetningene (sannhetene) er egentlig ikke noe annet enn logiske trinn i et resonnement, som leder frem til det fjerde hovedpunktet som forklarer hvordan denne lidelsen skal fjernes gjennom å følge en middelvei.
Sun Tzu sin ledelsesteori
Det er ukjent hvem den kinesiske krigsherre og filosof Sun Tzu var og når han levde. Hans bok «Krigens kunst» antas å være ca. to tusen år gammel.
Den er fremdeles regnet som en av de viktigste bøker som er skrevet om strategisk lederskap og nevnes fremdeles i moderne bøker om lederskapsstrategi. Boka leses av ledere både i Østen og Vesten.
Når boka fremdeles leses og har en slik anseelse, er det ikke fordi råd om krigføring slik kriger ble ført i Kina for to tusen år siden, er så nyttige.
Boka studerer konflikter og hvordan disse kan håndteres. Den tar også for seg hva som skal til for en leder for å få sine underordnede til å fungere godt.
Sun Tzu sier om lederskap, (Cleary, 1988:45):
«Leadership is a matter of intelligence, trustworthiness, humaneness, courage, and sternness.»
Fokuset er her på egenskaper hos lederen, noe vi kjenner igjen også fra de vestlige filosofene. I min neste artikkel tar jeg for meg essensen i denne gamle ledelseteorien for general som ønsker å vinne kriger.
Du leser nå artikkelserien: Historisk utvikling på ledelse