Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Det er mange ting å holde rede på som kommende eller nystartet student, og det kan virke overveldende med alle de mange tingene du plutselig skal ha oversikt over. Noen flytter hjemmefra for første gang, og det kan i seg selv være noe av en omveltning. Det er et hav av ting som skal ordnes og regninger som skal betales. Hvis du ikke er vant til å bo hjemmefra, så blir du sannsynligvis overrasket over hvor dyrt det egentlig er å måtte betale for alt selv, fra leie til internett, samt vann, varme og strøm.

Få kontroll over økonomien din fra starten

En av de viktigste tingene å holde rede på som ny student er økonomien din. Hvis du er en av mange som har flyttet hjemmefra til en av de store studiebyene, er det spesielt viktig at du holder øye med pengene dine, slik at du ikke ender opp med å få problemer med å betale for kurs, ekskursjoner og ulike arrangementer etter at leien er betalt for den første måneden.

Hvis du har spart nok penger til å flytte og kjøpe bøker osv., står du i en veldig god posisjon allerede. Men det er mange, faktisk de aller fleste, som ikke har hatt muligheten til å spare penger på forhånd og som nå må tenke seg om flere ganger før de bruker penger morsomme ting og fuktige fester med sine nye venner. 

Mange studenter jobber fulltid om sommeren for å spare opp til semesteret starter igjen, slik at de kan ta på en guttetur til Spania eller en romantisk miniferie i Norge sammen med kjæresten. Og hvis du har litt ekstra tid mellom alle forelesningene, så er det en virkelig god idé å finne en jobb du kan ta 5-10 timer i uka.

Det er ikke alle som har hatt muligheten til å legge til side penger før de starter på et studie. Og derfor er det stadig flere norske studenter som velger å låne penger før studiestart, og spesielt mange tar opp lån i forbindelse med flyttingen slik at de har råd til depositum og møbler osv. som man trenger når man flytter inn et nytt sted.

Eksempel på lån (tatt fra LoanScouter): DigiFinans – Eff. rente: 14.9%, beløp: 65.000 kr. o/5 år. Etabl.geb.: 950 kr. Kostnad: 28.730 kr. Totalt: 93.730 kr.

Når man skal låne penger, så er det viktig at man ikke låner mer penger enn man trenger, og at man sammenligner markedet for studielån før man søker. Det kan nemlig være mange penger å spare som student på lånene sine og finansiering av ulike ting.

Få mest mulig ut av pengene dine som student

Det er nok ting å bruke penger på når du begynner som student og i de kommende år.  Man kan som nevnt låne penger hvis man befinner seg i en knipe, men det er også mange ting du kan gjøre for å få mest mulig ut av pengene dine når du er student.

  • Bo på kollegium eller i et kollektiv med andre unge mennesker eller medstudenter. Det er veldig dyrt å bo alene i de større byene der utdanningene vanligvis ligger. Ved å enten bo på kollegium eller i en delt leilighet med andre studenter, kan du spare penger på leie og få studielånet til å vare litt lenger.
  • Kjøp brukte lærebøker. En av de største utgiftspostene du har som ny student er de mange tusen som brukes på bøker og kompendier for de mange fagene. Du kan spare godt over 50% ved å finne bøker som er brukt av tidligere studerende.  Husk å sjekke om nye utgaver er publisert eller at pensum er endret, så du er sikker på å kjøpe de riktige bøkene som brukes.
  • Ta kopier av studiebøker. Hvis du ikke finner bøkene du trenger brukt, kan du kanskje få kopier av tingene du trenger i noen butikker. Vær imidlertid oppmerksom på copyright slik at du ikke kopierer opphavsrettsbeskyttet bøker. Det er bøker som kan kopieres og andre hvor det ikke er tillatt.
  • Handle inn sammen. Det er dyrt å bare kjøpe inn for en person, og ved å handle sammen med de du bor sammen med, er det mye penger å spare på alt fra mat til sjampo og vaskepulver.
  • Bruk studentrabatten. Det er mange norske studenter som slett ikke er klar over hvor mange steder de kan få rabatt. Det krever som oftest bare at du viser frem gyldig studentkort, og så får man rabatter av og til eksklusive tilbud for studenter.
Dette er artikler som er skrevet av en av våre bidragsytere. Som regel er dette noen i redaksjonen, men det kan også være en student, lærer, forfatter eller andre samarbeidspartnere som leverer innhold til oss.