Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

    Denne artikkelen er del 14 av 24 artikler om TCP/IP nettverk

Hva er et Virtuelt Privat Nettverk (VPN)?

VPN er en forkortelse for Virtuelt Privat Nettverk, og er en Internett teknologi som gjør at to datamaskiner (eller nettverk) kan kobles sammen på en 100% sikker måte, uten at noen kan snappe opp informasjonen som sendes mellom dem. Teknologien kan illustreres slik:

vpn


Hvorfor er VPN et must for alle virksomheter i dag?

De fleste bedrifter krever idag at ansatte som ønsker å koble seg opp mot bedriftens servere utenfor kontoret gjør dette via en VPN. Grunnen til dette skyldes den ekstra sikkerheten VPN gir.

I resten av denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av fordelene VPN gir deg som bruker.

Den optimale beskyttelsen

Når du kobler din maskin opp mot en VPN server på Internett skaper du en VPN tunnel, hvor selv CIA, FBI og andre overvåkingsorgan ikke kan snappe opp informasjonen som sendes til og fra din maskin og VPN-serveren. En VPN tunnel er dermed den optimale beskyttelsen mot at andre skal få tilgang til informasjonen som utveksles. 

Skal denne tunnelen etableres mellom LAN-nettverket på jobben og de ansattes maskiner på deres hjemmekontor, må denne VPN-serveren settes opp på en fast IP-adresse foran brannmuren på LAN-nettverket til jobben. Dette krever at man får hjelp av en IT-teknikker.

Valg av VPN leverandør

De fleste bedrifter velger ikke denne løsningen. De velger istedenfor å kjøpe en VPN tjeneste fra en VPN leverandør som har de tjenestene de leter etter. Det finnes her mange aktører å velge mellom, og ikke alle er like bra. Spesielt ikke hvis du ønsker å koble deg til Norge fra utlandet. Det gjelder derfor å sjekke litt før man tar valget. Ta gjerne en titt på BlufVPN. De vil sannsynligvis tilfredsstille dine krav.

Forbli anonym på Internett

En av de største fordelene med en VPN er at du forblir anonym når du surfer rundt. Når du ikke bruker en VPN publiserer du IP-adressen til routeren din hver gang du besøke et nettsted eller klikker på noe. Denne informasjonen forteller hvor du er lokalisert.

Kobler du deg på Internett via en VPN leverandør publiserer du ikke din egen IP adresse når du surfer rundt på nettet. Du publiserer istedenfor IP adressen du fikk tildelt av VPN leverandøren. På den måten forblir du anonym når du surfer rundt på nettet. I hvert fall så lenge du ikke er logget inn på Google, Facebook, Amazon eller andre cloud tjenester.

Unngå sensur av innholdet – få tilgang til det usensurerte innholdet

Når du er ute å reiser vil du ofte komme til et land som sensurerer innholdet på Internett. Du får dermed ikke se hva som egentlig skjer, bare hva myndighetene ønsker at du skal se og lese. Denne problemet løser du enkelt med en VPN. Så snart du er koblet på en VPN server utenfor landet som sensurer innholdet du er ute etter får du tilgang til det usensurerte innholdet.

Typiske land som er kjente for å ha en sterk sensur av hva du finner på Internett er: Kina, Iran, Nord-Korea, Thailand, Russland, Nigeria, Angola og Brasil. Utenlandske bedrifter som opererer i slike land må ha en god VPN bare for å kunne gjøre sine forretninger på en tilfredsstillende måte. I Kina er f.eks. Google ikke tilgjengelig. Noe som gjør at du må bruke en VPN bare for å kunne søke som tidligere.

Få tilgang til media innhold fra andre land

Er du ute å reiser vil du også ofte oppleve at du ikke får tilgang til alle videoer og annet innhold på norske nettaviser. Befinner du deg i Norge vil du på samme måte ikke få tilgang til alt som finnes på nettsidene til f.eks. Engelske eller Tyske nettaviser. Årsaken til dette er at nettavisen du besøker kun har rettigheter til å vise innholdet til brukere i landet de har kjøpt rettighetene til. F.eks. Norge.

Alle disse problemene løser du enkelt med en VPN fra en VPN leverandør som lar deg koble deg opp på en VPN servere i det landet du ønsker å se medieinnholdet til.

Spar penger ved å bestille fra utlandet

Alle nettbutikker benytter idag informasjonskapsler for å avgjøre hvem du er, hvor du befinne deg og finne tidligere informasjon om deg. For deg som befinner deg i Norge kan dette gjøre at du må betale en høyere pris enn hvis du hadde befunnet deg i et annet land. Fenomenet kalles “dynamisk prising”, hvor prisen avgjøres hvor i verden du befinner deg.

Hvis du synes flybillettene du finner når du søker fra Norge er for dyre, kan du prøve å koble deg opp på en VPN i et annet land og søke den samme flybilletten. Ønsker du f.eks. å fly tur-retur Oslo – Madrid lønner det seg å sammenligne det norske søket, med prisen du får når du søker fra Spania. Ofte vil du se at du kan spare tusenvis av kroner bare ved å gjøre dette. Det samme gjelder når du skal handle alle merkevarer. Mange merkevarer er ofte billigere når du bestiller fra andre lavkost land. Med VPN kan du enkelt lure systemet til nettbutikkene.

Trygg dokumentutveksling

Selv om alle ovenstående forhold er viktige forhold for enhver virksomhet og alle ansatte er den ekstra sikkerheten VPN gir den viktigste grunnen til at alle virksomheter idag bør kreve at alle ansatte benytter VPN når de utveksler fortrolig informasjon seg i mellom utenfor bedriftens LAN-nettverk (interne nettverk). Jo viktigere informasjonen er, jo viktigere er det at vi benytter oss av VPN tilkobling.

VPN må kombineres andre sikkerhetstiltak

For å oppnå en trygg hverdag, hvor du ikke utfører dumme sikkerhetsmessige handlinger er det ikke tilstrekkelig å bare legge vekt på å benytte VPN. Skal optimal sikkerhet oppnås må det bygges opp en organisasjonskultur hvor datasikkerhet er noe alle tar på alvor. 

En god start er å kreve at all kommunikasjon skjer ved bruk av SSL og at man aldri besøker nettsider som ikke har et gyldig SSL sertifikat. To-trinns autentisering må likeledes være et krav for å kunne få tilgang til bedriftens interne systemer fra utsiden. Vi anbefaler at følger opp denne artikkelen med å lese vår artikkelserie om datasikkerhet for å få den fulle forståelsen for hva datasikkerhet egentlig er.

Ønsker du ytterligere informasjon om VPN teknologien kan du starte med å ta deg en tur innom Cisco eller kaspersky sine sider.

Du leser nå artikkelserien: TCP/IP nettverk

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << VPN (virtuelt privat nettverk)Domene >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Datanettverk (nettverk)
 • Arbeidsstasjon (Klient, også kalt personlig datamaskin)
 • Nettverksserver (Server, også kalt tjener)
 • Nettsky
 • VPS (Virtual Private Server)
 • VPS: OpenVZ eller Xen virtualisering?
 • Hvordan fungerer Internett?
 • TCP/IP
 • Rutere og rutingtabell
 • DHCP
 • ISP (Internet Service Provider)
 • Proxy-server
 • VPN (virtuelt privat nettverk)
 • Hvorfor er VPN et must for alle virksomheter i dag?
 • Domene
 • DNS (navnetjenere)
 • Sonefil
 • Webserver
 • File Transfer Protocol (FTP)
 • E-post
 • Brannmur
 • SSL | Secure Sockets Layer
 • Tingenes Internett («Internet of Things»)
 • 5G nettverk – vil løse dagens nettverksproblemer
 • Dette er artikler som er skrevet av en av våre bidragsytere. Som regel er dette noen i redaksjonen, men det kan også være en student, lærer, forfatter eller andre samarbeidspartnere som leverer innhold til oss.