Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Online lån er beryktede for å være veldig dyre og ugunstige, men er dette egentlig sant? La oss se litt nærmere på hvorfor online lån blir oppfattet som værende så dyre og hvordan man finner et gunstig lån på nettet.

Lån med og uten sikkerhet

En av de grunnleggende forklaringene for hvorfor online lån er dyrere enn lån som man tar i en fysisk bank, handler om sikkerhet. Når man snakker om sikkerhet i forbindelse med lån, så handler det om pant. Når man tar opp et lite eller stort forbrukslån i banken så skal man som regel nemlig stille sikkerhet for lånet i form av verdigjenstander som eiendom. Det vil si at banken har en sikkerhet hvis du mot all formodning ikke skulle overholde den låneavtalen dere har inngått. Da kan banken ta det som du har satt i pant for å innfri lånet eller dekke utgifter.

Når du låner penger online, så er det derimot snakk om lån uten sikkerhet. Her skal du ikke stille verdigjenstander som pant for lånet, men det betyr også at kostnadene for selve lånet ser litt annerledes ut. Når onlinebankene ikke har noen fysisk sikkerhet for lånet ditt, må de sørge for sikkerhet på andre måter. Med onlinelån ligger derfor sikkerheten i renter og gebyrer, og derfor så er det rent faktisk litt dyrere å låne penger på nettet enn i en fysisk bank.  

Finnes det noen fordeler med online lån?

Men er det noen fordeler ved å låne på nettet også? Det korte svaret er ja. De fleste synes det er mindre omstendelig å gjennomgå en låneprosess online sammenlignet med i en fysisk bank. I tillegg skal man ofte oppgi hva man har tenkt til å bruke lånet på, når man låner i banken.  

De beste sms lån er for eksempel lån der du ikke trenger å fortelle noen om hva du skal bruke pengene på. Dette er nemlig et annet punkt der online lån og lån i banken er veldig forskjellige. Mange opplever det som mer anonymt å låne online, fordi de ikke trenger å si hva de skal bruke lånet til. Dette kan være en fordel, hvis du gjerne vil holde det for deg selv eller opplever det som invaderende at noen stiller spørsmål om din privatøkonomi.

Sammenlign for å finne det gunstigste lånet

For å finne det online lån som er mest gunstig, så er det en god ide å sammenligne flere lån. I Norge er det lovpålagt å vise tydelige låneeksempler, så man kan se hva lånet reelt sett kommer til å koste. Når du skal sammenligne flere lån, kan det lønne seg å se på det tallet som heter ÅOP, som er de årlige omkostningene for lånet. Dette tallet gjør det lett å sammenligne flere lån og få et realistisk bilde av hva som er det gunstigste.

Når du skal låne penger online, er det lurt å tenke seg godt om. Trenger du egentlig lånet? Har du råd til å betale det tilbake i henhold til låneavtalen? Hvis ikke, er det lurt å la være. Det er nemlig sånn at onlinelån, og da spesielt mindre forbrukslån, kan bli veldig dyre i renter og gebyrer hvis man ikke betaler dem ned i tide. Da kan det fort komme til å koste mye mer enn det smaker.