Hvordan bli en profesjonell tipper (odds-spiller)?
Hvis du ønsker å vinne masse penger på oddsen ved å tippe resultatet av noe, f.eks, hvem som vinner en fotballkamp, kreves det ikke bare flaks, men også at du er villig til å ta risiko og at du har en profesjonell holdning til tipping.
Flaks og dyktighet
Alle spill krever flaks for å kunne vinne store beløp, men når en fotballklubb vinner 5 ganger så mange kamper på et “stang-inn” skudd er dette ikke bare flaks. Det er også et resultat av dyktighet som kommer fra den kollektive spilleforståelsen og timesvis med trening på avslutninger i ulike situasjoner. Det samme prinsippet gjelder for en odds-spillere. Skal du vinne store beløp på tipping kreves det selvfølgelig flaks, men flaks holder ikke alene. Skal du vinne på tipping over tid kreves det også at du har en god forståelse for hvordan odds-spill fungerer, en strategi og inngående kunnskap omkring det du tipper på, f.eks. hvem som vil vinne det neste verdensmesterskap i fotball.
Risikoen avgjør gevinsten
Skal du vinne mye penger må du være villig til å ta en risiko. Risikoen er et uttrykk for hvor sannsynlig det er at noe vil skje, sett i forhold til konsekvensene av at dette skjer. Jo mindre sannsynligheten er at noe skal skje, f.eks. at Norge skal vinne verdensmesterskapet i fotball, jo høyere blir også oddsen (gevinsten). Motsatt reduseres oddsen i takt for at sannsynligheten for at noe skal skje øker.
Skal du vinne mye penger i tipping må du derfor spille på noe som gir en høy odds og som derfor har en liten sannsynlighet for at vil skje. Spiller du bare på de mest sannsynlige vinnerne vinner du aldri mye, da oddsen alltid vil være svært lav.
Høy odds = Lav sannsynlighet = Høy risiko
Som du skjønner avgjøres oddsen av sannsynligheten for at noe skal skje. Høy odds, betyr lav sannsynlighet for utbetaling og for deg at du tar en høy risiko. Ønsker du å bli en profesjonell tipper er første bud å lære deg sannsynlighetsregning, slik at du vet hvordan du skal regne ut sannsynligheten for om du vil vinne eller tape. Vi viser her til vår artikkelserie om “Sannsynlighetsregning” for mer informasjon om dette.
Hvor finner du oddsen og hva forteller den deg?
Hvilken odds de ulike bettingselskapene gir finner du lett ved å gå til deres nettsider. Normalt finner du oddsen de gir på de ulike spillene på deres forside.
En fotballkamp kan gi tre utfall: Hjemmeseier, uavgjort og borteseier. La oss si at du får en odds på 1,25 for hjemmeseier, 3,75 for uavgjort og 5,5 for borteseier. I praksis betyr dette at bettingselskapet som gir deg oddsen tror at sannsynligheten for hjemmeseier er (100/1,25)= 80%, mens sannsynligheten for uavgjort er 26.7% og borteseier er 18%. Det tryggeste er i dette tilfellet å satse på hjemmeseier hvis du ønsker å redusere sjansene for å tape penger. Hjemmeseier gir her minst igjen for innsatsen, men sannsynligheten for gevinst er her størst (80%).
I denne tenkte fotballkampen gir en innsats på 1000 kroner på hjemmeseier en premie på 1250 kroner. Det vil si et overskudd på 250 kroner og 25% avkastning på innsatsen. Spill på de to andre resultatene ville gitt et vesentlig høyere overskudd, men risikoen for å ikke få noen som helst premie ville vært mye større. Spiller du på høy odds satser du dermed på tilfeldigheter og flaks.
Strategivalg
Spørsmålet blir dermed skal du velge en strategi hvor du satser på spill som gir deg en høy odds, dvs. lav sannsynlighet for gevinst, eller en lav odds med høy sannsynlighet for gevinst. Profesjonelle odds-spillere velger normalt en strategi hvor sannsynligheten for å vinne er vesentlig større enn for å tape.
Husk bare at selv om vinnersannsynligheten er høy, er dette ingen garanti. Favorittene taper rett som det er. Noen argumenterer derfor for løsninger hvor du har en 50/50 sjanse for å vinne, men gevinsten blir da deretter. I det lange løp vinner du like mye som du taper ved en slik strategi. Slik har det alltid vært og slik kommer det alltid til å forbli.
Et godt eksempel er et terningkast. En terning kan gi seks ulike utfall. “Store talls lov” tilsier at vi skal ha like stor sannsynlighet å få terningkast “2” som “6” over tid. Vi har dermed 1/6 (16,67%) sjanse for å få et gitt utfall. Dette gir en odds på 100/16.67 = 6. Tipper du utfallet av et terningkast og får en odds på 6 vil du alltid gå i 0 over tid. Får du derimot en odds på 7 på et terningkast bør du alltid spille, da dette gir deg en høyere vinnersjanse enn sjansen for å tape er.
Foruten at du må ta tenke på oddsen de ulike kampene gir, må du tenke på hva slags odds-spill du ønsker å spille på.
La oss si at du har 1000 kroner som du ønsker å bruke på tre kamper. Strategivalget vil da koke ned til om du skal velge et singelspill fremfor kombinasjons- eller systemspill.
- Singelspill – du satser på et enkelt spill, f.eks. hvem som vinner en fotballkamp. Taper du på en kamp vinner du fortsatt på de to andre.
- Kombinasjonsspill – du satser på flere spill (kamper) samtidig for å få en høyere totalodds. Denne strategien er gunstig når du lykkes, men er svært tapsbringende hvis én eller flere kamper ikke går som forventet. Her kan du fort ende opp med å tape alt.
- Systemspill – du satser på flere rekker, slik at du resultatet kan bli hjemme, uavgjort eller borte. Siden du her kan balansere oddsen på de ulike mulige utfallene kan du her i teorien slippe å ta noen risiko, men siden oddsen også blir svært lav må du satse store beløp for å vinne små beløp per runde.
Logikken tilsier at det lønner seg å holde seg til singelspill fremfor kombinasjons- og systemspill i det lange løp. Ikke fordi du vinner mer når du vinner, men fordi sjelden taper hele innsatsen.
Tipping er langt mer enn 1×2
Odds-spill handler ikke lenger bare om å spille på 1×2 («hjemme-uavgjort-borte») i en fotballkamp. Idag kan du spille på antall mål som vil bli scoret, på første og siste målscorer, på antallet gule kort og hjørnespark, samt på målgivende pasninger, straffespark og lignende. Profesjonelle spillere bruker disse oddstypene til å finne de veddemålene hvor de føler at bookmakeren har gitt dem en for høy odds (for lav sannsynlighet for å vinne). Det bør du også gjøre.
Tenk som en bookmaker
Bookmakerne tjener penger ved å kjøpe informasjon fra odds-spillerne ved å tilby dem en odds som kontinuerlig blir justert i forhold til informasjonen de får fra spillerne. Profesjonelle tippere tenker på samme måte. De tjener penger ikke bare gjennom dyktighet, men også gjennom å bruke informasjon ingen andre har. De kombinerer dyktighet, men å forstå offentlig tilgjengelig informasjon til å forutsi resultatene bedre enn bookmakerne selv er istand til å gjøre.
Å vite at en nøkkelspiller ble skadet på siste trening kan påvirke kampresultatet dramatisk. Er du den eneste som er klar over dette oppnår du en langt høyere odds, samtidig som risikoen for å spå feil reduseres. Slik informasjon er ofte forskjellen på å tape eller vinne stort på oddsen. Skal du lykkes med odds-spill må du derfor være villig til å holde deg oppdatert slik at du sitter med bedre informasjon enn bookmakerne gjør. Lykkes du med dette kan du spå utfallet av veddemålet bedre enn bookmakerne og dermed slå deres odds.
Velg din sportsgren
Ønsker å bli en profesjonell tipper, må du skaffe en fordel over bookmakeren i den sportsgrenen eller det markedet du ønsker å spille i. Noe som krever dyktighet innen en spesifikk sportsgren. Jo dyktigere du er i sporten du tipper på, jo større blir også din vinnersannsynlighet. Noe som igjen krever at du bruker mye tid på å lese nettaviser, blogger og lignede informasjonskilder som kan gi deg en spillemessig fordel.
Det som skiller en middel tipper fra en profesjonell tipper som vinner masse penger på oddsen er at de er “eksperter” innen sin sportsgren. De kjenner sporten og hva som skjer innenfor sporten til enhver tid bedre enn bookmakerne og majoriteten av spillerne.
Finn den bookmakeren som gir deg best odds
Hvor mye penger du tjener på tippingen er avhengig av “return to player“, også kalt RTP. Et tall som forteller hvor mye av spilleomsetningen som går tilbake til utbetaling i form av gevinster.
Norsk Tipping er her det dårligste alternativet. De putter 50 prosent av innsatsen din i egen lomme. Kun 50 prosent av spilleomsetningen går tilbake til spillerne i form av gevinster på oddsen de gir.
Bookmakerens inntekter er basert på “spread’en” mellom oddsen for de ulike resultatene. En spread på 12 prosent betyr at du må satse 112 øre for å vinne tilbake én krone. I Norge er denne marginen 20 prosent.
I denne sammenheng er det viktig å være klar over at de ulike booking selskapene ofte gir svært ulik odds. Noe som skyldes at de tolker den tilgjengelige informasjonen om veddemålet forskjellig. En profesjonell tipper vet dette og utnytter denne muligheten til å redusere sin risiko og maksimalisere gevinsten ved å spille på f.eks. hjemmeseier, uavgjort og borteseier hos tre forskjellige bookmakere.
Ikke hør på «ekspertene»
Nettet kryr av selvutnevnte oddseksperter som prøver å fange oppmerksomheten din på alle mulige måter.
Alle hevder at de har «hemmelig» informasjon som ingen andre har tilgang til, at de vet «alt» som må vites, at de har såpass mange år bak ryggen at de automatisk er «best egnet» til å gi deg råd.
Ikke hør på noen av dem. Alle disse menneskene prøver å tjene penger på din bekostning. Hvorfor ville de ellers brukt tid og penger på å skape blogger og nettsider hvis de allerede har en «uslåelig» metode for å tjene penger? Ville du orket å skrive lange innlegg og brukt penger på markedsføring hvis du var så dyktig at alle dine tippekuponger gikk inn og delt denne informasjonen gratis med omverdenen? Neppe.
Tenk med hode og ikke med hjerte
Profesjonelle tippere klarer å holde hode sitt kaldt og styrer derfor unna sine egne favorittlag, da de vet at de vil overvurdere lagets vinnersjanser. Hvor ofte vil du selv tippe at ditt favorittlag vil tape? Langt sjeldnere enn hvis du vurderte et lag du ikke hadde noen sterke følelser for. Spiller du på ditt favorittlag og laget taper føles tapet dobbelt så stort som om de bare hadde tapt uten at du hadde satset penger på dem. Fokuser på sannsynligheten og glem dine egne følelser for det du tipper på. Dette er kanskje et av de beste rådene vi kan gi.
Bruk oddsbonuser for øke gevinstene
For å maksimere profitten gjelder det å lære seg å lære å bruke alle mulighetene du får servert. En profesjonell odds-spiller bruker derfor de ulike bonusene som de ulike oddssidene gir for å maksimere gevinsten. De fleste gir deg en velkomstbonus når du registrerer deg og gjør ditt første innskudd.
Slike bonuser gir investeringen dine en større verdi, altså mer valuta for pengene. Selv hvis du kun vinner og går i pluss på én av ti slike bonuser, er det fortsatt en ekstra inntekt som du ikke kan tape på. Du sier vel ikke nei til gratis penger?
Ikke spill med penger du ikke har råd til å tape
Til slått må vi bare poengtere at du ALDRI må spille med penger du ikke har råd til å tape. All tipping er avhengig av flaks og dyktighet. Selv om du er aldri så dyktig til å tippe din sportsgren, så har du alltid en sjanse for å tape. Spiller du med penger som er øremerket å betale husleien med og taper, blir konsekvensen at du ikke får betalt din husleie. Noe som gjør at du kan bli kastet ut. Spill derfor aldri med penger du ikke har råd til å tape.
Du leser nå artikkelserien: Odds og tipping