Domene og webhotell fra OnNet.no

Bitcoin og kryptovaluta
Photo by Kanchanara

Stadig flere av oss har i dag en eller annen form for kryptovaluta, og stadig flere nettsteder gir deg i dag muligheten til å betale med kryptovaluta. Spørsmålet mange stiller seg er: – Hvor trygt er det å handle og betale med kryptovaluta? I denne artikkelen vil vi prøve å gi deg svar på nettopp dette spørsmålet. 

Store svingninger gir liten forutsigbarhet

Den største usikkerheten med all kryptovaluta er de store verdi svingningene valutaen har. Bitcoin (BTC) falt f.eks. nesten 60% i 2022 i forhold til 2021. Dette gjør kryptovaluta til en av de mest risikofylte investeringene du kan gjøre. Markedsrisikoen er mildt sagt stor. Fordelen er at oppsiden kan være enorm. Gjentatte ganger har vi sett at kryptovalutaen har steget raskere og mer enn noe annet verdipapir i perioder. Ingen andre valutaer har svingt mer opp og ned enn kryptovaluta de siste årene, og det er ingenting som tyder på at dette vil endres i årene som kommer.

At verdien til all kryptovaluta svinger enormt er ikke noe nytt for dem som eier kryptovaluta, men hvor trygt er det å bruke denne valutaen til å betale det du kjøper lurer du kanskje på? La oss se hva blant annet nettkasinoene som må sette sin egen sikkerhet i høysete for å unngå å selv bli svindlet har gjort. Jeg har her tatt utgangspunkt i tibudet BC game presenterer for å skaffe meg et lite innblikk i bransjen.

Kryptokriminaliteten øker

Siden kryptovalutaen mangler et juridisk rammeverk øker kryptokriminaliteten. I følge en rapport fra februar 2023 fra Chainalysis, et kryptokriminalteknisk firma som sporer ulovlig aktivitet på blokkjeder, ble det i 2022 stjålet 3,8 milliarder dollar fra  kryptovalutabedrifter. Faktisk ble oktober den største enkeltmåneden noensinne for hacking av kryptovaluta, ettersom 775,7 millioner dollar ble stjålet i 32 separate angrep, melder Forbes. Målene for denne kryptokriminaliteten er først og fremst kryptovaluta børser, utlånsprotokoller og broer (som brukes til å overføre eiendeler fra en protokoll til en annen). Mange av de største broene kan huse hundrevis av millioner av milliarder av dollar i eiendeler.

Blockchain teknologien har aldri blitt hacket

All kryptovaluta bygger på blockchain teknologi. En teknologi som fjernet behovet for en mellommann som legger til rette for en trygg transaksjon mellom to parter. Ikke bare fjerner blockchain behovet for en mellommann, men blockchain fjerner også behovet for et sentralt register som garanterer at eiendelen er overført, dvs. at det bare finnes en versjon og en eier av filen (valutaen). Blockchain har dermed potensialet til å overta mye av bankenes og andre finansinstitusjoners funksjon idag. Teknologien har nå eksistert i mer enn 13  år og den har aldri blitt hacket. Blockchain teknologien som all kryptovaluta bygger på anses derfor i dag som 100% trygg.

Sikkerheten til kryptovaluta
Photo by Ewan Kennedy

Ikke anonym og avhengig av passord

Selv om kryptovaluta er relativt trygt er ingen kryptovaluta anonym og alle kryptovalutaer er avhengig av et passord. Mange tror at Bitcoin er 100% anonymt. Det er den ikke. Riktignok skjuler Bitcoin din personlige informasjon, men addressen til din kryptolommebok er offentlig tilgjengelig. Hackere kan bruke nettsporing og informasjonskapsler for å finne mer informasjon om transaksjonene som igjen kan føre til at de får tilgang til din private informasjon og data.

På samme måte er kryptovalutaen din bare like sikker som kryptolommeboken du oppbevarer den i. Hvis du mister lommebokpassordet eller noen andre får tak i det, mister du dine Bitcoin. Så enkelt er det.

Valg av kryptolommebok og krypteringsnivå avgjør sikkerheten

Sikkerheten til dine kryptovaluta avhenger i stor grad av ditt valg av kryptolommebok og krypteringsnivå. Vi skiller i denne sammenheng mellom:

  • “Kalde” lommebøker – lommeboken er en fysiske enhet, f.eks. en USB-stasjon, som ikke er koblet til Internett. Disse lommebøkerne kan ikke bli utsatt for hacking, men er mindre praktiske enn varme lommebøker siden de først må kobles mot Internett før de kan brukes. Den største risikoen er her tyveri og tap. Mister du eller forlegger du din private nøkkel kan andre benytte dem. Glemmer du passordet er pengene tapt.
  • “Varme” lommebøker – lommebøker som er koblet mot Internett og som benyttes hele tiden. Slike “hot wallets” er mer praktiske enn kalde lommebøker fordi du får tilgang til kryptovalutaen din fra hvor som helst i verden så lenge du har Internettforbindelse. Bakdelen er at de er mer sårbare for hacking.

Bitcoin-lommebøker inneholder din kryptovaluta og de er sikret med en unik privat nøkkel som gjør at bare du kjenner til. Vi skiller i denne sammenheng mellom offentlig- og privat nøkkel:

  • Offentlig nøkkel – brukes til å motta penger, og identifiserer din konto i nettverket. Denne nøkkelen kan folk søke etter.
  • Privat nøkkel – brukes til å signere transaksjoner og bevise at du eier relasjonen til den offentlige nøkkelen. Denne nøkkelen bør du aldri gi til noen.

Alle som har både dine offentlige og private nøkler har full tilgang til dine kryptovaluta og kan overføre dem til en hvilken som helst annen kryptoadresse. Det gjelder derfor å velge et sterkt passord til din lommebok for å holde din private nøkkel hemmelig. Se på dette som passordet til din nettbankkonto.

De fleste anbefaler at bruker en kombinasjon av varm og kald lagring. Hovedmengden av dine kryptovaluta bør du lagre i en kald kommebok, mens den varme brukes til de fortløpende transaksjonene. 

Varme lommebøker

Det finnes mange ulike former for varme lommebøker. Vi skiller her mellom:

  • Mobile lommebøker – er lommebøker som kjøres som apper på telefonen, nettbrett og andre mobile enheter. Her kan du sende penger til andre lommebokadresser gjennom å angi en QR-kode. Dette er de minst sikre lommebøkerne. Ikke bare kan de bli hacket, men du kan også miste din telefon. Noe som gjør at andre kan ta ut pengene dine hvi de knekker passordet. Eksempler på slike tjenester er Mycelium og Edge.
  • Nettbaserte lommebøker – lagrer pengene dine gjennom en online tredjepart. Så lenge du har tilgang til en enhet som er koblet til Internett kan du få tilgang til din lommebok. Eksempler på nettbaserte lommebøker er Coinbase og Blockchain.com. Selv om det er praktisk, har nettbaserte lommebøker fortsatt mange av de samme risikoene som mobile lommebøker.
  • Desktopbaserte lommebøkersom Atomic Wallet, Electrum og Exodus er programmer du laster ned til en datamaskin for å lagre kryptovaluta på harddisken din. Dette legger til et ekstra lag med sikkerhet i forhold til nett- og mobilapper fordi du ikke er avhengig av tredjepartstjenester for å holde kryptovalutaen trygg. Hacking er allikevel mulig siden datamaskinen din er koblet til internett.

Som påpekt over har hver av disse digitale lommebøkerne sine fordeler og ulemper.

Lagring av krypto hos børser/depotmottakere

For nykommere er den enkleste metoden å lagre kryptovalutaen hos den børsen du kjøpte kryptovalutaen fra. Teknisk sett betyr dette at sentralen beholder dine private nøkler. 

Med mindre du velger å overføre kryptovalutaen ut av børsen og inn i din egen lommebok, vil dine eiendeler (og private nøkler) forbli hos børsen. Dette er egentlig “standard”-innstillingen. Du kan når som helst kan du velge å overføre kryptovalutaen ut av børsen – enten til en annen person eller til din egen lommebok. 

Hva må du tenke på når du velger digital lommebok?

De fleste velger å opprette en digital lommebok (varm lommebok). enten som den eneste lommeboken eller i kombinasjon med en kald lommebok. 

Når du velger lagringsmetode (kryptolommebok) er det viktig at du sørger for at krypotoen din ikke blir utlånt, satset eller pantsatt som sikkerhet. Les derfor vilkårene og betingelsene skikkelig før du registrerer deg for en lommebok eller tjeneste. Hvis ikke kan du ende opp med at din kryptovaluta utilsiktet blir et offer for en  kryptolikviditetskrise.

Du selv er den største sikkerhetsrisikoen

Selv om ingen har eksakte tall anslås det at 20% av alle kryptovalutaer ligger innelåst i ulike digitale lommebøker som eieren har mistet passordet til. 20% av verdien av all kryptovaluta i verden utgjør mange titalls milliarder kroner!!! Dette er mer penger enn alle bankran de siste 200 årene i verden.

Mister du passordet til din digitale lommebok finnes det ingen “glemt passord” funksjon eller et hovedkontor du kan oppsøke for å få et nytt passord. Mister du passordet ditt mister du samtidig alle dine kryptovaluta i denne lommeboken. Dette gjør deg selv til den største sikkerhetsrisikoen når det gjelder bruk av krytovaluta på Internett. Det beste rådet vi kan gi deg er derfor: Sørg for at du lagrer passordet ditt på flere enn ett trygt sted. Pass samtidig på at passordet du velger er et sikkert passord. Det vil si et passord som det er ekstremt vanskelig for andre å tippe.

Phishing

For å få tak i ditt passord eller private nøkkel benytter hackere seg ofte av phishing-angrep som rettes mot kjente krypto-eiere. Denne risikoen kan du selv redusere ved å ikke åpne mistenkelig e-postmeldinger og direktemeldinger. Klikk aldri på ukjente lenker.

Oppsummering

Å betale for varer og tjenester med kryptovaluta er trygt så lenge du følger de retningslinjene vi har gitt i denne artikkelen. Velg lommebok med omhu og hold din private nøkkel og passord hemmelig. Og sist, men ikke minst: – Lagr passordet på flere forskjellige trygge steder slik at du aldri mister det. Mister du det mister du samtidig alle din krytovaluta.