Bestill eller flytt ditt domene, e-post og nettsider

PS! Vi flytter dine WordPress nettsider og e-postmeldinger gratis til oss.

Godt redskap gjør jobben enklere, og øker dine sjanser for å lykkes. Skal du ha håp om å drive en vellykket restaurant, er du helt avhengig av å både ha gode verktøy. Du må også ta godt vare på redskapene du har. En skarp kniv av høy kvalitet er helt essensiell i så henseende. Det er også en god knivsliper. Det har blitt gjort en omfattende test av slike slipere, og best i klassen var MinoSharp Plus 3. Skal du drive et profesjonelt kjøkken, er du så å si avhengig av å investere i denne typen utstyr.

Kniv

Restaurantbransjen kan by på virkelig imponerende driftsoverskudd hvis man lykkes. Samtidig hører det med at risikoen for denne typen satsing er meget høy. De fleste nye serveringssteder vil ikke klare seg over lang tid. Konkurransen gjør at man må finne sine fortrinn hvor man kan. Det går selvsagt på å finne dyktige medarbeidere, et egnet lokale, gode råvarer – og et velutstyrt kjøkken. Du vil garantert ikke klare å drive en restaurant på en vellykket måte hvis du ikke sørger for å ha gode, skarpe kniver å jobbe med.

Beliggenhet er viktig

Kjøkkenet er hjertet i enhver restaurant, men selv om du har det beste kjøkken med de skarpeste knivene og den beste redskapen ellers, hjelper det ikke om du ikke treffer med beliggenheten. Hvor du oppretter din restaurant er en av de aller viktigste suksessfaktorene du må ta hensyn til.

Det er mange faktorer som innvirker på hvorvidt et lokale egner seg for restaurantdrift. Du bør først tenke på hva slags konsept du har, deretter lete frem et egnet sted. Hvis du, for eksempel, satser på turister som kunder, bør du plassere deg deretter. Skal du servere hurtigmat, bør du finne en plass med parkeringsplasser, osv. Husk at husleien blir høyere jo mer sentral beliggenhet du er ute etter. Det sier seg selv at du kan få flere gjester på Aker Brygge enn ute i forstaden, men så er leieprisen tilsvarende stiv.  


Husk det rent forretningsmessige

Det kan være fristende å dagdrømme om å eie og drive sitt eget serveringssted. Klart det er morsomt å se for seg den perfekte spiseplassen hvor du og venner og familie kan hygge dere med god mat i godt selskap. Men når du faktisk skal opprette en bedrift, og investere penger, ganske sikkert ta opp betydelige lån og mest sannsynlig skrive under på en ganske så kostbar husleieavtale, har dagdrømmer ingen rolle å spille. Det er helt essensielt å ha en god forretningsplan. Du kan gjerne lage verdens beste restaurant, med det perfekt utstyrte kjøkkenet og ideell beliggenhet, men likevel gå konkurs etter seks måneder.

Du må sette deg inn i alle gjeldende lover og regler som er relevante. Husk at det kan skje endringer på kort tid når det gjelder det juridiske. Dette skjer i alle bransjer, sånn som butikkdrift, bygg og anlegg, spillindustrien, og så videre.  Restaurantbransjen er ikke noe unntak. Like viktig som å hente inn en flink kokk, er å knytte til seg kompetent og redelig forretningsmessig og juridisk bistand.  

Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.