Bestill eller flytt ditt domene, e-post og nettsider

PS! Vi flytter dine WordPress nettsider og e-postmeldinger gratis til oss.

Det er mange grunner til at det er lurt å investere, og det finnes også flere ulike måter å investere på. Spesielt dersom du har penger til overs så burde du bruke anledningen til å øke din kapital. Derfor skal vi i denne artikkelen gå gjennom forskjellige måter å investere på og annen nyttig informasjon.

Hva er den beste måten å investere på?

Selv om man kan kalle en høyrentekonto en form for investering og det er kanskje en av de tryggeste, men avkastning er begrenset ettersom det er lave renter og minimale endringer. Derfor kan det være lurt å se på flere alternativer, og veie opp risiko mot gevinst. Det er også viktig å aldri investere mer i risikable alternativer enn det man har råd til å tape. Her har du 4 fire måter å investere på:

  • Fond: Fond kan være nesten like trygg som en sparekonto, men man har mulighet til å øke risikoen og samtidig få muligheter for høyere avkastning. Risiko og avkastning vil variere basert på hva slags fond du velger. Vi har 3 hovedtyper av fond: Rentefond, aksjefond og kombinasjonsfond. Rentefond har lavest risiko og baseres på renter, mens aksjefond kan variere i større grad etter hvor stor risiko man ønsker. Kombinasjonsfond kombinerer både renter og aksjer.
  • Aksjer: Aksjer har tradisjonelt vært den måten man kan tjene mest, men også der man tar mest risiko. Heldigvis kan man begrense risikoen med riktige valg og med hjelp fra en erfaren megler. Skal man gjøre hele jobben selv så er det lurt å sørge for at man har tilstrekkelig med kunnskap. Har du lurt på hvordan kjøpe aksjer? Med internett så har dette blitt mye enklere enn du kanskje tror.
  • Krypto: Når Bitcoin først kom på markedet så var det stor skepsis tilknyttet legitimitet til kryptovalutaer, men dette har med tiden endret seg drastisk. De siste 2 årene har Bitcoin til tider vært mer verdt enn gull og vi har fått utallige nye kryptovalutaer. Dette er valutaer som kan være særdeles volatile, men som har samtidig vist et potensiale for fortjeneste som intet annet kan måle seg med. Nå kan man handle krypto på børser på lik linje som vanlige aksjer. Tidligere var det vanskelig å kjøpe kryptovalutaer, og det fulgte med en risiko i forhold til oppbevaring av det du kjøper. Nå har det blitt noe enklere å investere i krypto hvor man kan investere i derivater gjennom meglere. Det vil si at man ikke kjøper valutaen i seg selv, men man gjør et slags veddemål på om valutaen går opp. Så vil du vinne eller tape deretter. Her er det viktig å finne en plattform og megler som er troverdig. 
  • Eiendom: Eiendom er en tidløs investering som kan være den tryggeste, spesielt i forhold til mulig fortjeneste. Det vil selvfølgelig være avhengig av lokasjon og markedsutvikling, men hvis man først eier en eiendom så har man den fysisk så lenge man ikke står med gjeld. Derfor kan det lønne seg å komme seg inn på boligmarkedet så fort som mulig. Dersom man allerede har nedbetalt sin egen bolig og har penger til overs så er definitivt eiendom et godt alternativ for en sikrerer fremtid. Du kan eie en ekstra bolig hvor et lån betales ned av leie du får fra den. Det vil si at du med tiden kan sitte igjen med eiendom fullt nedbetalt som du ikke har måttet betale noe for. Her er det klart noen begrensninger i forhold til inntekt, kapital og hva du har mulighet til å låne.

Ønsker man å investere så bør man først spare

Det er ikke alle som sitter med penger til overs som er tilgjengelig for investeringer, men det betyr ikke at du ikke bør investere. Det første du bør gjøre da er sørge for å spare, slik at man har muligheten til å dra nytte av invisteringsmuligheter, uten å risikere alt man eie.

Her er 5 tips for sparing:

  1. Lag et budsjett – Se utgifter opp mot inntekter
  2. Unngå høye renter
  3. Bruk kun penger på nødvendigheter
  4. Prioritering nedbetaling av gjeld (dette er også en form for sparing)
  5. Unngå impulskjøp

 

Dette er artikler som er skrevet av en av våre bidragsytere. Som regel er dette noen i redaksjonen, men det kan også være en student, lærer, forfatter eller andre samarbeidspartnere som leverer innhold til oss.