Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Ifølge forskning kan hunden faktisk være din aller beste venn. Den er ikke bare en trofast kamerat som logrer hver gang den ser deg, den forstår visstnok mye av det du sier. Kanskje mer enn du tror!

For mange hundeeiere er hunden nærmest som et barn, og denne følelsen forsterkes kanskje ytterligere når du vet at hunden forstår mye av det du sier. Dette er enda en grunn til å velge riktig hundebur til bil. Du ville vel ikke latt barnet ditt sitte usikret i bilen?

Vi skal nå se nærmere på hvordan hunden forstår eieren sin, og hvordan forskerne gikk fram da de undersøkte våre firebente bestevenner!

Hjerneskanning av 13 hunder

Da forskerne skulle finne ut hvor mye hunder faktisk forstår av det vi sier, skannet de hjernene til 13 familiehunder. Deretter var målet til forskerne å finne ut hvorvidt hundene forstod det eierne sa til dem.

Tidligere har man antatt at hunder hovedsakelig tolket det eierne sier ved hjelp av intonasjonen, altså tonefall og stemmeleie. For eksempel om eier ville si til hunden “gå dit” og peke på sitt hundebur til bil, var det ikke nøyaktig det som ble sagt som ble lyttet til. 

Hundene ble plassert i en MR-maskin, der de måtte ligge helt stille i syv minutter. Mens eierne snakket til hundene sine, skannet forskerne hjernen til hunden. Forskerne så på hvordan hundene reagerte ulikt på nøytral og rosende intonasjon.

I tillegg snakket eierne innimellom med meningsløse tulleord. Det viste seg fort at hundene klarte å skille mellom tulleord og faktiske ord.

Hundene viste forståelse

Forskerne studerte bildene som MR-maskinen produserte, og kunne tydelig se at hundene faktisk forstod hva eierne sa. Dette viste seg gjennom at områder i hundens venstre hjernehalvdel ble aktivert. Denne hjernehalvdelen ble ikke aktivert ved tulleord.

Aktivering av venstre hjernehalvdel endret seg ikke selv om eieren endret intonasjon. Hjernens belønningssenter ble imidlertid bare aktivert når eieren snakket med rosende intonasjon.

Lik avkoding av språk som hos mennesket

Noe som overrasket forskerne en del, var at hundene viste seg å ha samme avkoding av språk som vi mennesker. Spesifikke områder i hundens høyre hjernehalvdel reagerte ulikt avhengig av rosende og ikke-rosende intonasjon.

Den samme formen for hjerneaktivering sees hos mennesket, noe som betyr at hunder og mennesker kanskje har mer til felles enn du kanskje tror.

Er hunden «barnet» ditt?

Mange ler kanskje av deg dersom du behandler hunden som et barn. Men når du vet at hunden faktisk forstår mye av det du sier, vil du kanskje oppleve at hunden faktisk er et familiemedlem.

Du har med andre ord god grunn til å skjemme bort hunden din på lik linje med et barn. Husk at det er viktig å ivareta hundens sikkerhet og komfort med hundebur til bil, hundeseng, kvalitetsfôr og potesalve. Hadde hunden kunnet snakke, ville den nok takket deg.

Dette er artikler som er skrevet av en av våre bidragsytere. Som regel er dette noen i redaksjonen, men det kan også være en student, lærer, forfatter eller andre samarbeidspartnere som leverer innhold til oss.