Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

De globale hendelsene i det siste – pandemien og dens konsekvenser – har tvunget så å si hele fagmiljøet til å flytte til et nettmiljø. Studenter over hele verden studerer nå på nett fra komforten av sitt eget hjem.

Naturligvis foretrekker både studenter og lærere fjernstudier for øyeblikket. Når det kommer til sikkerhet og personvern, er imidlertid ikke ting så enkelt som de var på skolen, universitetet og i andre virksomheter.

Studenter kan dele data som ikke er ment å deles med hackere og datakriminelle, uten at de vet det. På den andre siden må lærere og administrasjon dele data med studentene. Alt dette oppsummeres i et spørsmål; å vite hvordan man beskytter kanalen dataene sendes gjennom.

Kryptering ved hjelp av et VPN

De fleste tilkoblinger og nettverk du bruker for å koble til internett er ikke kryptert. Dette betyr at dataene og informasjonen du mottar og sender enkelt kan sees, og til og med stjeles, av hackere.

Hovedresultatet er studentenes tap av personvern. Ikke bare kan dataene deres sees av hackere, men sistnevnte kan også få tilgang til mikrofonen og kameraet deres. Videre, hvis studenten har en direkte tilkobling til universitetets database, kan denne databasen være i like stor fare.

De fleste av datasikkerhetsproblemene kan enkelt løses ved å installere en VPN-programvare. Et VPN kan brukes for å konvertere et offentlig nettverk til et som er privat gjennom kryptering av dataene dine. Kort sagt, et VPN kan hjelpe studentene med å kryptere tilkoblingen sin hjemme, og beskytte nettaktiviteten og sensitive data mot å bli spionert på av datakriminelle.


Forbedre passordene dine

Avhengig av preferanser, kan lærerne dine be deg bruke en haug ulike plattformer og nettjenester som innebærer å opprette en konto. Hvis du for eksempel må kjøpe lærebøker, kan du også måtte legge inn kortdetaljene dine. Derfor vil enkle og hackervennlige passord kunne ramme de personlige dataene dine.

Du vill ikke bare bli låst ute av de studierelaterte plattformene dine, men du kan også risikere at hackere kjøper ting i ditt navn ved bruk av en konto der du har lagret kortopplysningene dine. Alt dette kan enkelt unngås ved litt grunnleggende passordetikette.

For det første bør du ikke bruke det samme passordet på ulike plattformer, spesielt om du kobler til disse med e-post. Hvis e-posten din hackes, vil alt annet også kompromitteres. I tillegg bør du også inkludere store bokstaver, spesialtegn og tall i passordene.

Oppdater antivirusprogrammet/brannmuren din regelmessig

Antivirusprogramvarer beskytter oss mot alle slags dårlige ting på internett. De gjør imidlertid bare det når vi fôrer dem med informasjon om de nyeste virusene. Dette betyr at hvis et antivirusprogram ikke kjenner et virus, vil det slippe det inn og la det streife rundt i PC-en din.

Mangelen på oppdateringer kan gjøre deg til offer for de enkleste og mest grunnleggende phishing-svindlene og skadevarene. Dette kan resultere i hackede e-poster, kontoer og til og med stjålne private data.

Det beste og eneste du bør gjøre for å unngå dette, er å oppdatere sikkerhetsprogramvaren din regelmessig. Hvis du gjør det, vil antivirusprogramvaren gå så lagt som å nekte deg tilgang til nettsteder som kan være vert for skadevare eller phishing-svindel.

Sjekk nettstedsadressen to ganger

Gjennom årene har nettstedsadresser blitt flottere og flottere. Likevel betyr ikke dette at vi bør stole på alle nettsteder. Anerkjente og pålitelige plattformer kan ha kopier på nettet. Når du kommer over en kopi av nettstedet og logger inn med detaljene dine, vil du i de fleste tilfeller miste kontoen din blant flere andre konsekvenser.

Dette er grunnen til at de fleste, om ikke alle nettlesere, viser sikkerhetsnivået et domene / en nettstedsadresse har. Denne informasjonen indikeres via ikonene i nærheten av nettstedadressen, vanligvis gjennom et hengelåsikon. Den siste delen av nettstedsadressen bør også sjekkes. Offisielle nettsteder og kilder/ressurser vil for eksempel nesten alltid slutte på .com og sjelden med .io.

Før du kobler til en konto eller gjennomfører en transaksjon (monetær eller informativ), sørg for at du sjekker nettstedadressen du er på to ganger. 

Verifiser e-poster når du er usikker

Den største trusselen mot personlig informasjon og data er til syvende og sist sluttbrukeren, i vårt tilfelle, studenten. Siden starten av pandemien, har mange videokonferanser blitt bombet av hackere som har greid å få tak i private invitasjoner sendt til studenter. Dette skjedde for det meste fordi noen studenter klikket på phishing-e-post de hadde mottatt.

For å unngå slike databrudd, må du unngå å åpne e-poster fra ukjente kontakter. Hvis du for eksempel mottar en mistenkelig e-post som du tror ble sendt av en lærer, er det best om du sjekker med dem før du faktisk åpner den.

Oppsummering

Å studere hjemmefra er ikke like enkelt som å surfe på YouTube og se på Netflix for å si det sånn. Den personlige datamaskinen din vil motta og sende mye mer data og informasjon – ikke bare på grunn av studiene, men også fordi du må tilbringe mer tid innendørs.

Dermed er det sterkt anbefalt at du gjør ditt beste for å forhindre at datakriminelle får tilgang til datamaskinen din eller noen annen av din private informasjon!

Dette er artikler som er skrevet av en av våre bidragsytere. Som regel er dette noen i redaksjonen, men det kan også være en student, lærer, forfatter eller andre samarbeidspartnere som leverer innhold til oss.