Variable kostnader
Kostnader som endres i takt med produksjons- eller utnyttelsetakten. F.eks. produksjonsvolum, arbeidstimer og maskintimer.
Bedriftens totale kostnader
De totale kostnadene er summen av alle faste- og variable kostnader til en virksomhet eller summen av alle direkte og indirekte kostnader.
Verdiskapningprinsipper i økonomien
4 mulige prinsipper: profittmaksimering, omsetningmaksimering, kostnadoptimalisering og non-profit prinsippet. Hva er forskjellen?
Hvordan gå frem ovenfor investormarkedet?
Følger du denne fremgangsmåten ovenfor investormarkedet når du skal presentere din forretningside er du sikret suksess!
Finans og finansiering
Det finnes mange måter å finansiere nye ideer, men alle metodene har sine fordeler og ulemper og ikke alle mulighetene er tilgjengelig for alle.
Organisatoriske og strategiske problemer ved budsjettering
En gjennomgang av hvilke organisatoriske og strategiske problemer som kan oppstå ved budsjettering og som vi må ta hensyn til.
Budsjetteringsprosess og budsjettdrivere
Når man skal velge budsjetteringsmodell kan det virke logisk å skulle bruke en så detaljert modell som mulig for å kunne inkludere alle mulige forhold som vil variere over budsjettperioden.
Actvity-Based Budgeting (ABB) og Beyond Budgeting (BB)
To budsjettformer som har vokst frem som et resultat av kritikken som er blitt rettet mot de tradisjonelle budsjettene.
Kritikk av budsjettet
Budsjettet er langt fra det perfekte styringsverktøyet. Det har sine svakheter og dette har det blitt skrevet mye om, men det er viktig å huske at dette gjelder for den private sektoren
Budsjettmetodikk
På denne siden beskrives forskjellige framgangsmåter for å utforme et budsjett, sammen med en fremgangsmåte for metodikken.
Aktivitetsbasert kalkulasjon (ABC-kalkulasjon)
Aktivitetsbasert kalkulasjon, eller Activity Based Costing, ble utviklet på 1980-tallet fordi de tradisjonelle kalkylemetodene ikke var nøyaktige nok
Budsjett og budsjettering
Mens et regnskap bygger på forhold som er tilbakelagt, er budsjettet en plan over de forventninger ledelsen har for framtiden. Budsjettet kalles derfor ofte et framtidsregnskap.
Lønn og lønnsystemer
Hva er lønn og hvilke lønnsystemer finnes? Hva kjennetegner dem? Her prøver jeg å besvare spørsmålene.
Markedsorientert prissetting
Markedsorientert prising inkluderer alle tilfeller hvor pris blir bestemt av faktorer på
etterspørselssiden eller at etterspørselssiden er den dominerende.
Emisjonprosessen
En kapitalforhøyelse må være forankret i et vedtak i generalforsamlingen, og vedtaket i generalforsamlingen må være basert på forslag fra selskapets styre.
Kostnad-nytte-analyse
En metode der både kostnader og nytte av et tiltak måles i penger. Tiltaket kan være å bytte ut en ressurs i verdiskapningen med et substitutt.
Kostnadsanalyse
Med kostnad menes forbruk av ressurser målt i penger. Dette forbruket må analyseres gjennom kostnadsanalyser. Her lærer du mer om dette.
Kostnadsorientert prissetting
Når det ikke finnes sammenlignbare substitutter i markedet, vil det være aktuelt å basere prisene på de kostnadene et produkt påfører deg.
Hvordan kalkulere prisen?
I prinsippet er det kun to utgangspunkter for å sette prisen på et produkt: 1) Hvilket pris markedet er villig til å betale for produkt ?
og 2) Hvilken pris er nødvendig for å dekke de kostnadene produktet påfører produsenten ?
Økonomisjef (CFO)
Økonomisjefen har det øverste ansvaret for virksomhetens økonomi og ressursforvaltning. utarbeiding av økonomiske mål og -strategier, investeringsplaner, budsjetter og regnskapet
Driftsbudsjettet
Driftsbudsjettet skal vise bedriftens inntekter og kostnader for kommende driftsår.
Avkastningskrav
For å kunne måle hvorvidt rentabiliteten til et analyseobjekt er god, trengs det et avkastningskrav å se rentabiliteten i forhold til, det samme gjelder underliggende internrente.
Aksjonæravtale
En aksjonæravtale er en avtale som er inngått mellom aksjonærene i et aksjeselskap, og etableres for å regulere aksjonærenes forhold til de øvrige aksjonærene i selskapet og selskapets aksjer.
Dekningspunktanalyse ved flervareproduksjon
Dersom bedriften produserer og selger flere produkter(flervalg produksjon) med felles faste kostnader, er det fremdeles mulig å foreta analyser etter dekningpunktmetoden. Forutsetningen er at produksjonsmengden av de forskjellige produktene står i et fast forhold til hverandre.
Arbeidsgangen i regnskapet
Gangen i regnskaparbeidet kan kort beskrives i følgende 4 faser - fra åpning til avslutning.
Hvordan redusere kostnadene?
Det er bare tre måter en virksomhet kan øke sin lønnsomhet og overskudd (profitt) på, og det er gjennom å enten:Øke inntektene, uten at...
Hvordan øke inntektene?
Den eneste måten en virksomhet kan øke sine inntekter på er gjennom å velge en av følgende fire strategier.
Materiellkostnader (varekostnader)
Her ser jeg nærmere på hvordan man kan finne kostnadsforbruket for ulike produksjonsfaktorer.
Salgsbudsjett
Hvordan bygge opp salgsbudsjettet? Dette er første av en serie artikler som prøver å belyse dette.
Kalkulatoriske renter
Selv om det ikke finnes noen tilsvarende utgift, er det være bedriftsøkonomisk riktig å beregne en kalkulatorirske renter av egenkapitalen, og se på denne kalkulatorirske renten som en kostnad for bedriften. I motsatt fall vil en ikke få et riktig bilde av periodens resultat.
Vinningsoptimal mengde (vinningsoptimum)
Den kombinasjonen av pris og mengde som gir bedriften det største overskuddet kalles vinnings optimal produksjonsmengde.
Hva er et regnskap og hvilket formål har regnskapet?
Regnskap er en oppstilling over inntekter, kostnader, eiendeler og gjeld til et regnskapobjekt. Med regnskapobjekter menes virksomheter som har regnskapsplikt.
Kostnadoptimal produksjonsmengde
Kostnadoptimal produksjonsmengde er den produksjonsmengden som gir en virksomhet de laveste kostnadene per enhet.
Totalkapitalmetoden (EBITDA)
Totalkapitalmetoden er den mest brukte fundamentale verdsettelsesmetoden blant analytikere. Metoden neddiskonterer de fremtidige kontantstrømmene som er tilgjengelig til alle investorer
Finansierings – og soliditetsanalyser
En analyse som prøver å avdekke kundens anskaffelse og anvendelse av kapital, dens finansieringstruktur og dens evne til å tåle tap.
Risikomargin og dekningpunktanalyse
Risikomarginen forteller oss hvor stor del av bedriftens omsetning som er overskudd/underskudd, og hvor mye salget kan falle før man taper penger.
Kalkulatorisk kostnader
Kalkulatorirske kostnader er kostnader som ikke har noen direkte tilknytning til utgiftene og som ikke fører til utbetalinger eller har noe billag i regnskapet. De må derfor beregnes, derav betegnelsen kalkulatorirsk.
Grensekostnad og differansekostnad
Differansekostnader (DK) er en betegnelse vi bruker for å beskrive kostnadsøkningen i et intervall.
Dekningspunkt/ Break-even (nullpunkt)
Den omsetningen som fører til at resultatet blir null. Det vil si at dekningsbidraget akkurat dekker de faste kostnadene.
Grenseinntekt og differanseinntekt
På samme måte som grensekostnaden viser hva det koster å produsere én ekstra enhet av en vare, viser grenseinntekten hvor stor inntekt én ekstra produsert enhet gir.
Kostnad – utgift – utbetaling
Mange bruker begrepene kostnad, utgift og utbetaling om hverandre som om de skulle bety det samme. Det gjør de ikke. I denne artikkelserien ser vi nærmere på kostnadsbegrepet, hvilke ulike typer kostnader som finnes og hva som er forskjellen mellom dem.
Hva er en faktura og hva må den inneholde?
Faktura er et salgsdokument utstedt av selger til kjøper som viser til en salgstransaksjon mellom de to partene. En faktura skal være forhåndsnummerert og inneholde følgende opplysninger:
Regnskap og lovgivning
Regnskapslovens §1 fastslår som hovedregel at «enhver som driver næringsvirksomhet har regnskapsplikt for slik virksomhet»
Beregning av sosiale kostnader
Disse omkostningene vil variere fra bedrift til bedrift avhengig av hvilke ytelser/betingelser som er avtalt for arbeidstakerne.
Transaksjonskostnader
Transaksjonskostnader refererer til de ressursene vi benytter oss av for å finne frem til og gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et produkt eller en tjeneste.
Billagshåntering
Bilagene er grunnlaget og dokumentasjonen for regnskapsføringen. Jeg ser her på hvordan du bør gå frem for å håndtere dem på best mulig måte
Hvem skal føre regnskapet?
Skal du føre regnskapet selv eller sette det bort til en regnskapsfører?
Bruk hjelpesystemer for timebestilling, ordremottak, timelister mv.
Fra 1. januar 2001 ble det et krav om å ha slike hjelpesystemer for virksomheter hvor dette er naturlig.
Hvilket regnskapssystem skal jeg velge?
Dersom du skal føre regnskapet selv, må du velge et regnskapssystem. Lov om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) av 1998 stiller krav om at...
Kontantstrømanalyse
En detaljert oversikt over selskapets inn- og utbetalinger i løpet av regnskapsperioden med det mål å vise likviditetsendringer i selskapet og årsaken til dette.
Budsjettyper
Et fullstendig (totalt) budsjettsystem omfatter alle bedriftens aktiviteter. Budsjettene kan systematiseres i tre hovedbudsjett: Driftsbudsjett, finansbudsjett og totalbudsjett
Forutsetninger for budsjettering
Effektiv budsjettering kjennetegnes at følgende forutsetninger er oppfylt og tilstede:
Resultatberegning etter selvkostmetoden
En gjennomgang hvordan du beregner resultatet etter selvkostmetoden.
Metoder for markeds- og reklamebudsjettering
Når man skal fatte en beslutning om hvor mye man bør bruke på markedsaktiviteter kommende år, benytter man seg av kontrollrettede metoder eller målrettede metoder
Resultatberegning etter bidragsmetoden
Når vi bruker bidragsmetoden kan vi ikke beregne resultatet for hver enkelt kostnadsbærer (produkt), men dette er heller ikke interessant etter bidragsmetodens synspunkt.
Budsjettkontroll
Kontroll består i å sammenligne. I budsjettsammenheng vil det si at man sammenligner utførte prestasjoner og virkelige hendelser med de planlagte.
Dekningsdiagram
Dekningdiagrammet viser dekningpunktanalysens nullpunkt (dekningspunkt) og risikomargin, samt hvilket dekningsbidrag og dekningsgrad kalkylen har.
Reklamebudsjettet
Det finnes mange gode grunner for hvorfor man trenger et reklamebudsjett. De viktigste grunnene for å budsjettere bedriftens reklameinnsats er:
Former for regnskap (finansregnskap og driftregnskap)
Vi skiller vanligvis mellom finansregnskapet og driftsregnskapet. Også kalt ekstern- og internregnskap.
Variabel og verdi
En variabel er en egenskap ved en enhet som kan måles og som kan anta minst to verdier. Vi går her igjennom forskjellene i detalj.
Dekningsbidrag (DB) og dekningsgrad (DG)
Hvordan regne ut dekningsbidrag (DB) og dekningsgrad (DG) i en dekningspunkt analyse?
Faktureringsalternativer
Det er mange måter å løse sin fakturering på. Vi skal her se litt på de mulighetene som finnes, slik at du kan finne frem til den løsningen som passer best for deg.
Venner og bekjente som investor
Venner og bekjente er den vanligste investorkilden i Norge. Spesielt i tilfeller selskapet har et begrenset kapitalbehov.
Crowdfunding
Folkefinansiering (engelsk: «crowdfunding») er når enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, enten ved hjelp av penger eller andre ressurser
Nøkkelmedarbeidere som investorer (aksjonærer)
Lykkes du å få nøkkelmedarbeiderne til å investere egne midler i selskapet er du sikret at de vil gjøre sitt beste, da de ellers vil tape pengene de har investert.
Potensielle investorer
Hvilke investorkilder og -muligheter som finnes er i stor grad avhengig av om dette er en radikal- eller inkrementell innovasjon, eller bare en "me to" etablering.
Forhandlingsfasen med investoren(e)
Råd og tips om hva du bør gjøre når du har kommet til forhandlingsfasen med investoren.
Forberedelsesfasen til investorpresentasjonen
Forberedelsesfasen omfatter hva du må gjøre FØR du prøver å få kontakt med potensielle investorer til ditt prosjekt.
Emisjon spiralen: – Etappefinansiering av selskapet
Etappefinansiering av selskapet er en finansieringstrategi mange grundere benytter seg av når de ikke klarer å dekke selskapets samlede kapitalbehov
Egenkapital
Verdien av alle eiendeler - gjeld = Egenkapital. Vi går her igjennom egenkapital begrepet.
Ekvivalenskalkulasjon
En «avansert» variant av divisjonsalkulasjon. Benyttes i tilfeller hvor vi framstiller flere produkter basert på de samme innsatsfaktorene og produksjonsprosessen.
Likviditetsbudsjett
Hva er et likviditetsbudsjett, hva er formålet og hvordan går vi frem for å utvikle et godt likviditetsbudsjett? Her finner du svarene.
Investeringsavtale
En investeringsavtale er en avtale som regulerer en investering direkte i selskapet ved at selskapet tilføres egenkapital og/eller lån mot å utstede aksjer (emisjon/konvertible lån).