Domene og webhotell fra OnNet.no

Ingenting er mer frustrerende enn trege nettsider.

Ikke bare straffer Google trege hjemmesider, med erfaring viser også at svært mange går videre til andre søkeresultat hvis sidene ikke kommer opp innen 5 sekunder.

Hvor lang tid tar det å åpne dine hjemmesider?

Tar det flere sekunder å åpne en nettside er det store sjanser for at folk går videre til en annen side. Start derfor med å sjekke hvor lang tid det tar å åpne nettsider.

Hastigheten til dine nettsider vil være avhengig av brukerens lokalisering

Svaret du fikk når du gjennomførte testen over viser hvor lang tid det tok for deg å åpne dine nettsider, fra den lokaliseringen du befant deg på for øyeblikket. Befinner du deg et annet sted i verden og kjører den samme testen fra en annen maskin vil du få et annet svar. Hastigheten varierer med andre ord fra maskin til maskin og er avhengig av hvor brukeren befinner seg i forhold til serveren til dine hjemmesider. Årsaken til dette er at de må ta “en annen vei” til “målet”, dvs. til dine hjemmesider, enn deg. Jo lengre den fysiske avstanden er mellom din web server og dine brukere, jo flere sub-net må signalene gå igjennom før de kommer frem til din server og jo flere sub-net må svarene gå igjennom før de kommer tilbake. Siden hastigheten ikke blir bedre enn det svakeste sub-nettet signalene må gå igjennom før de kommer tilbake til brukeren, jo viktigere er det å sørge for at antall “hopp” de må gjennomføre for å komme til ditt nettsted er så få som mulig. Hvilke nett signalene må gå igjennom og antall “hopp” de må foreta for å komme frem til ditt nettsted kan du selv sjekke ved å kjøre en trace-route mellom deg og nettsidene dine. Ved å kjøre en tilsvarende trace-route fra andre lokalisasjoner også får du et bilde over hvilken vei ulike brukere må ta for å komme frem til dine nettsider.

Velg en norsk web server hvis målgruppen er nordmenn

Hvis du ønsker å nå nordmenn, bør du velge en web server som er fysisk plassert i Norge. Mange norske webhotell leverandører leier selv servere som er plassert i USA, Danmark eller andre land, så det holder ikke bare å velge en norsk leverandør. Sjekk også hvor deres servere fysisk er plassert.

Årsaken til at vi anbefaler at du velger en norsk web server skyldes at du norske servere gir langt færre “hopp” enn utenlanske servere, samtidig som det norske stamnettet er lagt bedre bygd ut og har større ledig kapasitet enn utenlandske nett. I tillegg gir Google nettsider som ligger fysisk i nærheten av dem som søker etter noe en høyere rangering enn nettsider som ligger langt unna. En annen god grunn til å velge en norsk web server hvis målgruppen er nordmenn.

Hvilken linje- og server kapasitet har nettsidene og hvor mye av denne kapasiteten utnyttes?

Hastigheten til nettsidene dine kan aldri bli bedre enn linjehastigheten til web serveren nettsidene benytter. Jo større trafikk du forventer til nettsidene dine, jo viktigere er det å sørge for at serveren har all den båndbredden som kreves tilgjengelig. Husk bare at linjehastigheten ikke bare er avhengig av serverens nettverkskort og den fysiske linjehastigheten inn til serverens nettverkskort. Langt viktigere er utnyttelsen av linjen. Deler du en server med en god linjehastighet med 1.000 andre store nettsteder med høy trafikk, blir linjen fort overbelastet slik at den reelle hastigheten faller dramatisk. Dette er et viktig forhold som må vurderes når du skal velge webhotell leverandør. Jo større aktørene er, jo større er også sjansene for at linjen er meget godt utnyttet. Hosting leverandørene betaler for båndbredde bruken til serveren, derfor praktiseres ofte denne policyen. Det samme ressonementet gjelder også for server kapasiteten. Selv den kraftigste serveren, blir fort for liten hvis server kapasiteten må deles med 1.000 andre tunge nettsteder. Glem heller ikke at hastigheten til dine nettsider aldri kan bli raskere enn linjehastigheten til dem som besøker nettsidene dine. Sitter de på en treg linje, blir også brukeropplevelsen deres deretter – uansett hvor kraftige servere og linjer du har.

Hvor raske er dine navnetjenere?

Ingenting blir raskere enn det svakeste leddet. Start derfor med å sjekk hastigheten til navnetjenerne dine, da alle forespørsler om hvor dine hjemmesider befinner seg må først behandles av dine navnetjenere. At Google også premierer nettsteder som benytter raske navnetjenere er en annen grunn til at du bør undersøke dette. Ping måler responstiden, dvs. tiden det tar for en vert å få svar fra en målmaskin på en forespørsel (pakke).

Har du en profesjonell webhotell leverandør er navnetjenerne ikke noe problem, men vi ønsker allikevel å trekke frem et siste poeng: Sørg for at du benytter mist 2 navnetjenere som ligger på 2 ulike C-klasser, slik at navnetjenerne dine ikke går ned selv om et nett knyttet til en C-klasse skulle gå ned. Jo flere navnetjenere du har, jo raskere får normalt brukerne også sine svar, da avstanden mellom dem som spør og dem som svarer blir kortere enn hvis man kun benytter 2 navnetjenere.

Begrens størrelsen til dine nettsider

Selv de raskeste navnetjenere, web servere og linjer kan ikke redde en tung nettside. Jo større en nettside er (målt i KB), jo lengre tid tar det å laste ned og vise siden for hver enkelt bruker. Det gjelder derfor å redusere størrelsen på hver enkelt side for å gjøre dem raskest mulig. En tommelfinger regel er: Hold den totale størrelsen på en nettside på under 100 KB, og størrelsen på HTML kodene på under 50 KB.

Putt all layout og formatering inn i en CSS-fil

Ikke hardkode layouten, bruken av ulike skrifttyper, skriftstørrelser og -farger, formatering av tabeller og bilder i selve siden. Legg dette inn i en CSS-fil og referer heller til disse CSS-klassene i sidene dine. På denne måten laster brukeren bare opp formateringene til alle dine sider opp en gang istedenfor hver gang de kommer til en ny side. Dette reduserer normalt størrelsen på en nettside betraktelig, hvis stylesheet (CSS) ikke brukes i dag.

Antall objekter

Med objekter menes alle HTML-sider, bilder, media-filer, frames, iframe, scrip og ligende som finnes i en side.e Her gjelder følgende tommelfingerregel: – Antall objekter i siden bør ikke overstige 20 objekter. Flere gjør at bare håndteringen av objektene vil utgjøre mer enn 80% av forsinkelsen i tid før siden kan vises for brukeren. Det viser en anerkjent undersøkelse publisert her:  http://www.websiteoptimization.com/speed/tweak/parallel/. Reduser antall objekter gjennom å kombinere, fjerne og optimalisere antall eksterne objekter i siden. Bytt ut grafiske ”rollovers” med CSS ”rollovers” for redusere nedlastningstiden og redusere antall http forespørsler (request). Bytt ut grafiske tekst overskrifter o.l. med CSS tekst overskrifter for å ytterligere redusere antall http forespørsler. Vurder til slutt å bruke ”optimizing parallel downloads” ved å bruke forskjellige hostnames eller en CDN for å redusere objektenes kø- og behandlingstid.

Antall http forespørsler

Jo færre http forespørsler siden trenger å gjøre før resultatet vises for de besøkende, jo raskere blir sidene. Å holde antall http forespørsler til et minimum er kritisk for suksessfull søkemotoroptimalisering.

Antall eksterne CSS filer

Helst bør du bare ha 1 ekstern CSS-fil. Siden CSS-filen må angis i HEAD seksjonen i HTML koden, må den lastes først før resten av innholdet lastes. Har du mange eller store CSS-filer vil dette skape en unødvendig forsinkelse.

Antall HTML sider i siden

Vi anbefaler at du ikke overstiger mer enn 5 HTML sider i en og samme side, inkludert hovedsiden. Dette for å være sikker på at nettleseren til dem som besøker siden klarer å håndtere sidens kompleksitet. At hver enkelt HTML side også krever minimum en ekstra http ekstra forespørsel er en annen viktig årsak til at du bør holde antall HTML sider som inkluderes i din hovedside til et minimum.

Begrens antall bilder og størrelsen på hvert enkelt bilde

Jo større bilde er i bytes, jo lengre tid tar det å laste det ned. Størrelsen på alle bilder som inngår på en side bør være under 100KB. Bilder er normalt det som gjør en side stor og tung. Ønsker du å begrense størrelsen på en side gjelder, gjelder det å starte med bildene. Fjern alle unødvendige bilder for å reduser sidens størrelse. Putt alle grafiske elementer som går igjen flere steder på nettstedet ditt inn i en CSS-filen istedenfor å hardkode dem inn i hver enkelt side. Dette reduserer antall bilder og gjør siden raskere. Sjekk deretter størrelsen på hvert enkelt bilde. Mange setter inn høyoppløslige bilder (f.eks. i 2024 x 1024 pixsler) som gjøres “mindre” ved å fortelle siden at bilde kun skal vises i en størrelse på f.eks. 400 x 300 pixsler. Selv om dette gjøres blir ikke bilde mindre. Bilde er fortsatt 2024 x 1024 pixsler, selv om det ikke vises i et større format enn 400 x 300 pixsler. Krymp alle bilder til den størrelsen de skal brukes i nettsidene, og begrens antall farger som lagres i hvert enkelt bilde. Dagens dataskjermer klarer ikke å gjengi alle tenkelige farger, så det er bortkastet å legge ut bilder på hjemmesidene som har flere farger enn det skjermen klarer å vise. Har du et bildebehandlingsprogram, f.eks. Photoshop, kan du enkelt gjøre bildene dine mindre og redusere antall farger i dem, før du laster bildene opp til nettstedet ditt igjen. Vi anbefaler at siden, inkludert bilder ikke overstiger 50K. Ideelt sett bør et bilde ikke overstige 1160 bytes så det får plass i 1 enkel TCP-IP pakke. Bruk dette tallet som et nøkkeltall og del bildestørrelsen opp med 1160 for å se hvor mange TCP-IP pakker bildet eller et annet objekt krever. Jo færre TCP-IP pakker, jo raskere åpnes siden. Bytt ut grafiske rollover menyer, headdinger og lignende med testbaserte CSS headdinger og menyer. Det redusere antall objekter og gjør siden raskere.

Ikke bruk et stort bilde som bakgrunns bilde

Mange ønsker å lage en vakker nettside og velger å bruke et stort bilde som bakgrunn for nettsiden. Selv om dette sikkert er vakkert, så gjør dette nettsiden stor og tung. Mitt råd er derfor: – Unngå å bruk store bilder som bakgrunn for en nettside.

Ikke bruk grafikk istedenfor HTML tekst og koder

For å gjøre nettsidene så vakre som mulig, bruker enkelte grafikk i form av bilder som settes inn i nettsidene for tilføre siden fonter og grafikk som ikke kan vises ved bruk av vanlige HTML-koder. Dette bør unngås. Ikke bare gjør dette sidene unødvendige tunge, men dette går også utover sidens rangering i søkemotorene. Dette fordi søkemotorene ikke kan lese skrift som står angitt i bilder. Teksten som er gjemt i bilder for å gjøre siden vakker blir dermed ikke indeksert i søkemotoren.

Hold antall JavaScrip og størrelsen på dem nede

Ideelt sett bør du ikke bruke flere en et JavaScript per side, og størrelsen på alle JavaScript på en side bør ikke overstige 20 KB. For å få dette til kreves det at du optimaliserer dine JavaScript. Vurder også om du kan slå i sammen flere JavaScript til et større JavaScript for å redusere antall http-forespørsler.

Begrens antall plug-ins som må lastes inn sammen med siden

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.